Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 16:05 |

Ambasadorica BiH u Holandiji razgovarala sa sudijom Carmelom Agiusom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković danas je u Den Hagu primila u nastupnu posjetu novoizabranog predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (za bivšu Jugoslaviju i Ruandu) Carmela Agiusa.

Tom prilikom predsjednik Agius ju je informisao o prioritetnim zadacima i izazovima koji su u fokusu aktivnosti Mehanizma s naglaskom na osiguranju dovoljnih budžetskih sredstava za dalji rad tog tijela i završecima sudskih procesa koji su u toku, u oba ogranka Mehanizma, sa sjedištem u Hagu i Aruši.

Ambasadorica Čolaković je istaknula da BiH podržava rad međunarodnih krivičnih institucija od samih početaka, te ukazala na korektnu i kontinuiranu saradnju između domaćih pravosudnih institucija i Tribunala/Mehanizma.

Naglasila je da je izbor sudije Agiusa za predsjednika Mehanizma pozitivan iz više razloga, a da je ključno njegovo dugogodišnje iskustvo i suštinsko poznavanje problematike stečeno kroz predsjedavanje Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjednik Agius je informisao ambasadoricu Čolaković da u novom kapacitetu planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu sredinom ove godine, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta