Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 13:02 |

Delegacija Vijeća Evrope - Urediti odnose KS i lokalnih zajednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope (VE) u čijem sastavu su bile izvjestiteljice Leila Hunziker i Karla Dejonghe, te profesor i član grupe nezavisnih eksperata Jens Woelk i ko-sekretarica Odbora za monitoring Svitlana Pereverten razgovarala je danas s predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, premijerom KS Edinom Fortom i ministrom finansija Amelom Kovačevićem.

Sastanak je organizovan ra upoznavanja o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo s posebnim osvrtom na zakonodavstvo u oblasti lokalne i kantonalne samouprave u Federaciji BiH nakon njihove posljednje monitoring posjete krajem prošle godine.

Konaković je naveo kako je Kanton Sarajevo po svom uređenju i geografskom položaju specifičan u odnosu na druge, prije svega jer jedini ima dvije jedinice lokalne samouprave na jednom prostoru i četiri gradske općine, od ukupno devet, koje čine bazu organizacione jedinice Grad.

Kazao je kako je Skupština KS 2017. usvojila amandmane na kantonalni ustav kojim su jasno razgraničene nadležnosti kantona, Grada Sarajeva i jedinica lokalne samouprave, ali ih sad treba i primjeniti.

Kovačević je naveo da u Kantonu Sarajevo živi 20 posto stanovništva FBiH i da taj kanton generira 33 posto BDP-a.

Najavio je promjenu Zakona o komunalnim taksama, kojim trenutno nisu zadovoljne ni općine ni Kanton ni poslodavci, te naglasio da je vrlo bitno pronaći jedinstveno rješenje i napraviti poslovni ambijent u kojem će mladi poduzetnici željeti kreirati svoje biznise u KS.

Članovi delegacije su pohvalili Zimski evropski olimpijski festival mladih (EYOF) kao zajednički projekt Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti VE je panevropsko političko tijelo koje se sastoji od 636 članova koji mogu biti regionalni ili općinski vijećnici, načelnici i gradonačelnici ili predsjednici regionalnih vlasti, a predstavljaju više od 200.000 lokalnih vlasti u 47 evropskih država, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije