Kultura     | 20.02.2019. 12:55 |

Obilježavanje Dana maternjeg jezika u Velikoj Britaniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Uoči Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se 21. februara  obilježava s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti, a proglašen je od UNESCO-a, u sklopu bh. dopunske škole u prostorijama Bosanske kuće u Birminghau, održana je prezentacija na temu bosanski jezik, saopćeno je iz Zajednice  bh. udruženja u Velikoj Britaniji.

Osvrt na bosanski jezik i Međunarodni dan jezika upriličio je Eldin Bašić, koji je objasnio značaj maternjeg jezika te razvoj bosanskog jezika kroz stoljeća.

On je prezentirao dokaze o postojanju Bosanskog jezika kroz dugi period poput povelje Kulina bana i Humačke ploče. Djeca su imala priliku saslušati i naučiti da se Kulinova povelja smatra rodnim listom bosanske državnosti.

Nekoliko zadnjih godina u bh. dopunskoj školi Birmingham, redovno se održavaju prezentacije o značaju maternjeg jezika. Osnovni cilj je da se na interesantan način kroz radove i pjesme podstaknu učenici  bh. dopunske škole u Birminghamu da se uključe u istraživanje bh.blaga i historijata bosanskog jezika, navodi se u saopćenju Bosnia UK Network.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. vijeka odumrijeti više od polovine, čak i do 90 posto, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Međunarodni Dan maternjeg jezika obilježen i u školama u Brčkom

U TK održana manifestacija 'Jezik moj bosanski'

Maternji jezik se čuva čitanjem, pisanjem i obrazovanjem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana