Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 12:11 |

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu obilježava 47. godišnjicu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu obilježava 47. godišnjicu postojanja i rada i tim povodom u narednih mjesec dana bit će održana manifestacija "Dani Instituta za jezik 2019“.

Direktor Instituta Alen Kalajdžija na konferenciji za novinare u Sarajevu je kazao da su ove godine pozvali kolege iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba i kolege iz Instituta za slovenski jezik Frana Ramovša iz Ljubljane. Planirane su promocije izdanja sva tri instituta 12. marta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu što će biti prilika za njihovu razmjenu znanja i iskustava. Fokus je na otvaranju bh. lingvističke misli regiji, kao i Evropi.

Stručni dio aktivnosti u okviru manifestacije, kako je dodao, među ostalim obuhvata saradnju sa novinarima i studentima žurnalistike i bosnistike, te organizaciju konferencija u Sarajevu (7. marta), Mostaru (18. marta), te Tuzli (21. marta). U dogovoru sa osnovnim i srednjim školama bit će organizovana predavanja u okviru obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika. Predavanja u kombinaciju sa jezičkim radionicama bit će održana u deset škola u općinama KS: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.      

- Međunarodni dan maternjeg jezika je idealna prilika da govorimo o potrebi poštivanja jezičkih prava, o promoviranju jezičke tolerancije i jezičke demokracije, kao i o nužnosti toga da svaki pojedinac na cijelom prostoru BiH ima jednaka prava – pravo na uživanje svoga vlastitog jezičkog identiteta. Nije jezik samo u tome da li ćemo mi nešto kazati što je u skladu sa standardom ili ne. Pitanje slobode jezika je pitanje elementarne ljudske slobode – kazao je Kalajdžija.

Dani Instituta za jezik od 21. februara do 21. marta, prema riječima više stručne saradnice Instituta Aide Kršo, prebukirani su aktivnostima koje se ne provode samo u to vrijeme, već tokom cijele godine. 

- Institut ima za cilj da se usmjerava ne samo ka nauci i naučnim istraživanjima, nego da budemo društveno korisni i u stručnom smislu. Saradnja Instituta, osim sa naučnim ustanovama ide i u pravcu saradnje sa medijima, studentima, školama idr. – istakla je Kršo.   

Saradnja sa bibliotekama u okviru manifestacije podrazumjeva javne tribine, promocije izdanja, a planirani su i susreti sa učenicima u Bratuncu, Srebrenici, Kalesiji, Tešnju, Maglaju i Mostaru.  

Od 25. do 28. marta planirani su Dani otvorenih vrata za grupe i pojedince koji žele posjetiti institut. Za tu priliku pripremljena su prigodna predavanja i jezičke radionice, uz obilazak izložbe, stalne postavke u prostorijama Instituta.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Institut za jezik UNSA prezentirao publikacije na Međunarodni dan maternjeg jezika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom