Svijet     | 20.02.2019. 11:20 |

Najmanje 20 Palestinaca ranjeno u sukobima s izraelskim vojnicima u pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA, 20, februara (FENA) - Najmanje 20 Palestinaca ranjeno je u utorak navečer tokom sukoba između stotina palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u pojasu Gaze u blizini granice s Izraelom, saopćilo je medicinsko osoblje.

Ashraf al-Qedra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi, izjavio je da je 20 Palestinaca ranjeno u izraelskoj vatri na granici između sjevera pojasa Gaze i Izraela.

Dodao je da su deseci demonstranata patili od gušenja nakon udisanja suzavca koji su ispalili izraelski vojnici prema masi ljudi. Očevici tvrde da su demonstranti nosili palestinske zastave i bacali su kamenice prema vojnicima.

U utorak popodne, na stotine demonstranata okupilo se na sjeveru pojasa Gaze, u okviru antiizraelskih protesta u kojim se poziva na okončanje trenutne izraelske blokade koja je na snazi još od sredine 2007. godine.

Palestinci u enklavi pod vlašću Hamasa održavaju svake sedmice proteste u okviru antiizraelskog "Velikog marša za povratak" koji je pokrenut u martu prošle godine.

Zvaničnici ministarstva zdravstva u Gazi tvrde da je izbijanja marševa za povratak u blizini granice između pojasa Gaze i Izraela ubijeno više od 250 demonstranata i ranjeno je još 26.000 ostalih.

Izrel je uveo tešku blokadu pojasa Gaze u 2007. nakon što je Hamas protjerao snage igurnosti lojalne palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i preuzeo je kontrolu nad priobalnom enklavom, prenosi Xinhua.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Borrell : Bliski istok stoji 'na rubu ponora'

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'