Svijet     | 20.02.2019. 09:14 |

Predsjednik Evropske komisije uporedio mađarskog premijera Orbana s Le Pen

FENA Internet

BRUXELLES, 20. februara (FENA) - Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala bi napustiti Evropsku narodnu stranku (EPP), izjavio je sinoć predsjednik Evropske komisije Jean-Paul Juncker i pri tome uporedio Orbana s liderkom francuske krajnje desnice Marine Le Pen.

„Oni nisu glasali za mene. Nije ni krajnja desnica. Sjećam se kako je Marine Le Pen rekla 'Ne glasam za vas'. Na to sam joj rekao 'Ne želim vaš glas'. Postoje neki glasovi koje ne želite“, rekao je Juncker, prenosi agencija Reuters.

Neobično oštar komentar Juncker je iznio u njemačkom gradu Štutgartu nakon što je mađarska Vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junckera i američkog filantropa mađarskog porijekla Georgea Sorosa kako žele Mađarsku preplaviti migrantima.

„Protiv laži ne možete mnogo učiniti“, rekao je Juncker.


On je dodao kako bi se Manfred Weber, koji je izabran za glavnog kandidata EPP-a, na predstojećim izborima za Evropski parlament, trebalo zapitati „da li mu treba taj glas“.

Kako se navodi, sve su glasniji pozivi da se Fides, zbog svoje oštre protivmigrantske kampanje, izbaci iz EPP-a, grupe koja okuplja stranke hršćanskih demokrata i desnog centra.

Stranka Fides je snažna u Mađarskoj, što znači kako će osvojiti veliki broj predstavnika na izborima za EP, zbog čega bi njeno izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu grupu, najjaču u EP-u.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Orban: Ukrajinsko sprečavanje Porošenka da napusti zemlju škodi evropskim ambicijama Kijeva

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Orban: Strategija EU prema ukrajinskom ratu je propala, potreban je plan B

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo