Bosna i Hercegovina     | 19.02.2019. 18:29 |

Dodik i D‘Hoop: Intenzivirati ekonomsku i kulturnu saradnju BiH i Belgije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Kraljevine Belgije za BiH Ghislaina D‘Hoopa, a istaknuto je da dvije zemlje bilježe 25 godina diplomatske saradnje bez otvorenih pitanja.

Obostrano je ocijenjeno da treba raditi na intenziviranju ekonomske i kulturne saradnje, a u isto vrijeme naglašen je značaj razmjene posjeta na svim nivoima i održavanja dinamike susreta u kontekstu daljnjeg unapređenja odnosa i saradnje dviju zemalja.

U prethodnom periodu je uspostavljena dinamika susreta zvaničnika dviju zemalja kroz bilateralne posjete i na marginama multilateralnih skupova.

Predsjedavajući Dodik informirao je novoimenovanog ambasadora o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituiranja vlasti, a istaknuto je da je članstvo u Evropskoj uniji vanjskopolitički prioritet i cilj BiH.

Istaknuta je potreba nastavka provedbe reformi i obaveza koje su pred BiH u procesu stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU, a BiH je u procesu finaliziranja odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Također je razgovarano o predstojećim izborima za Evropski parlament i refleksijama izbora na daljnja politička i društvena kretanja u zemljama Evropske unije.

Ambasador Belgije je potvrdio nastavak podrške BiH na integracijskom i reformskom putu, uz neophodnost ispunjavanja uvjeta te je izrazio uvjerenje da će misiju posvetiti saradnji u daljnjem jačanju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je ambasadoru Belgije za kontinuiranu podršku koju pruža BiH, a posebno u interesu kandidature BiH za članicu EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Dodik pozdravio najavu iz Evropske komisije, ali poručio da bez datuma to ne znači puno

Dodik, Nikšić i Čović u četvrtak na panel diskusiji u Beču

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo