Svijet     | 19.02.2019. 16:30 |

Netanyahu pojedinačno s istočnoevropskim čelnicima nakon otkazivanja samita

FENA Internet

JERUSALEM, 19. februara (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ugostio je u utorak svoje češke, slovačke i mađarske kolege, u nizu kratkih sastanaka umjesto samita na visokom nivou u Jerusalemu koji je otkazan zbog spora s Poljskom.

Prvi sastanak Višegradske grupe izvan Evrope trebao je biti veliki vanjskopolitički poen za Netanyahua u njegovim pokušajima da se približi zemljama istočne i centralne Evrope kako bi se suprotstavio kritikama s kojima se Izrael suočava u međunarodnim forumima zbog svoje politike prema Palestincima. Situacija se, međutim, dramatično promijenila nakon ogorčene svađe između Poljske i Izraela oko toga kako da se okarakterizira poljsko ponašanje prema jevrejskoj zajednici tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Umjesto samita, Netanyahu je održao kratke sastanke sa slovačkim premijerom Peterom Pellegrinijem, češkim premijerom Andrejom Babisem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prije nego što je ugostio svu trojicu čelnika za ručkom u svojoj rezidenciji.

Sjenu je, međutim, bacilo odsustvo Poljske, četvrte članice grupe. U kratkim komentarima koje je dao pokraj trojice gostujućih čelnika, Netanyahu, ipak, nije pomenuo poljsko odsustvo, fokusirajući se umjesto toga na niz zajedničkih ekonomskih, tehnoloških i kulturnih projekata, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Ajatolah Khamenei zahvalio se iranskim oružanim snagama za napada na Izrael

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta