Bosna i Hercegovina     | 19.02.2019. 15:37 |

Iz RS-a podrška evropskim integracijama BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. februara (FENA) - Predstavnici vlasti Republike Srpske (RS) dali su punu podršku daljem kretanju Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

Na sastanku posvećenom procesu evropskih integracija koji je organizovala entitetska predsjednica Željka Cvijanović, još jednom su istakli da se sva pitanja vezana za ovaj proces moraju rješavati kroz strukture i pravila usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, te uz puno uvažavanje ustavnog položaja i nadležnosti RS i njenih institucija.

Konstatovano je da je neophodno novi saziv Vijeća ministara BiH formirati što prije jer će se samo na taj način stvoriti adekvatni uslovi za efikasnu komunikaciju između entiteta i nivoa zajedničkih institucija, te nesmetano rješavanje veoma zahtjevnih zadataka koji BiH u cjelini, a posebno entitete koji je sačinjavaju, očekuju u procesu integracija u nastupajućem periodu.

Tokom razgovora u kojima su, između ostalih, učestvovali predsjednik entiteske vlade Radovan Višković, te ministri za evropske integracije i međunarodnu saradnju, uprave i lokalne samoprave i finansija Zlatan Klokić, Lejla Rešić te Zora Vidović i poslanik u Narodnoj skupštini i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zoran Tegeltija, izraženo je zadovoljstvo što je Vlada RS, kako je saopćeno, prva u BiH verifikovala prevedene objedinjene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Očekuju da će i ostali nivoi vlasti u BiH predmetnu proceduru realizovati u najkraćem mogućem periodu, kako bi odgovori na dodatna pitanja Evropskoj komisiji uime BiH biti upućeni što prije, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetske predsjednice.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana