Ekonomija     | 19.02.2019. 14:59 |

Bespovratna sredstva za bh. poljoprivrednike (VIDEO)

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 19. februara (FENA) - Ukupno 4,4 miliona eura iz evropskog fonda bit će dodijeljeno poljoprivrednicima u BiH kroz projekt "EU for biznis".

Radi se o bespovratnim sredstvima koja u prvom javnom pozivu iznose oko 1.700.000 maraka.

Projekt se fokusira se na pomoć malim i srednjim poduzećima, konkretno na otvaranje radnih mjesta, uz jačanje konkurentnosti, inovacije i modernizacije privrede i poljoprivrede.

Na projekt, koji je danas predstavljen u Bihaću, moći će aplicirati mala i srednja preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom iz sektora stočarstva, voćarstva, povrtlarstva i sektor proizvodnje žitarica.

Kako je kazao poljoprivredni proizvođač Aldin Kuduzović, njegov plan je aplicirati za proizvodnju žitarica, odnosno da se posveti sektoru silosa i sušara.

- Nedostatak silosa i sušara je velika boljka u našem kantonu. Najbliži su u Bosanskoj dubici, tako da imamo velike troškove – kazao je Kuduzović.

Učešće preduzeća u vlastitom projektu  je 40 posto, dok će EU finasirati ostatak, odnosno 60 posto. Potencijalni korisnici, odnosno farmeri, zadruge i preduzeća, mogu aplicirati na sredstva u iznosu od 97.000 do 195.000 maraka.

- Projektom je obuhvaćen sektor voćarstva, ali nažalost nema nas. Jedan od kriterija je da moramo imati od dva do 100 hektara u voćarstvu, a s obzirom na naše strukture zemljišta i usitnjenost parcela teško je očekivati da će bilo ko moći takav kriterij zadovoljiti – izjavio je poljoprivredni poduzetnik Edham Hodžić.

Projekt će poboljšati poslovno okruženje u BiH. Rezultati će se, kako je istaknuto, mjeriti novim radnim mjestima, te povećanim izvozom i prodajom, kao i boljim korištenjem EU fondova.

- Možda nećemo moći uzeti veliko učešće u ovim projektima, ali poslije ovog projekta uslijedit će novi koji će obuhvatiti male proizviđače – rekao je predsjednik Obrtničke komore USK Enes Arapović.

Javni poziv će biti otvoren do sredine aprila. Projekt će trajati do 2022. godine i zajedno ga provode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

Pogledajte http://fena.ba/video/2595

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1lZGn-WVeMY3v6qaB-3F6Y9jI3Vm-Pkwh?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo