Bosna i Hercegovina     | 19.02.2019. 14:12 |

CCI: Vladavina prava i socijalna politika na marginama Reformske agende

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. februara (FENA) - Konstantno izazivanje političkih kriza usporavalo je procese planirane Reformskom agendom, dok su akcioni planovi usvajani po ubrzanoj proceduri, bez javne rasprave i stručne javnosti - smatraju u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

-Kada pogledamo unazad i sagledamo realne efekte provedbe Reformske agende, možemo zaključiti da je ovu agendu odlikovao nedostatak transparentnosti u provođenju reformi i izostanak javne rasprave, zatim nedostatak objektivnosti u planiranju reformi i izostanak opredjeljenja za provođenje reformskih mjera - rekao je Ismar Hora, projekt menadžer CCI-a, čiji predstavnici su organizovali danas u Banjoj Luci raspravu o temi "Kako dalje poslije (ne)uspješne Reformske agende“.

Najveći problem je, kaže, bio u tome što je duh Reformske agende bio da se pojača socijalna klima, ali se kroz njenu provedbu pokazalo da je fokus bio na konsolidaciji budžeta i jačanju javnih finansija, dok su oblasti, kao što je vladavina prava i reforma socijalne politike stavljene na margine same agende.

Hota je ocijenio da je, ako se gledaju procenti, RS imala najbolje rezultate, te da je provedba Reformske agende u tom bh. entitetu iznosila oko 80 posto, u Federaciji BiH zbog učestalijih političkih kriza 40 procenata, dok je na nivou Vijeća ministara BiH bila 76 posto.

Međutim, dodaje, vrlo je teško napraviti jasnu korelaciju između provođenja akcionih planova i istinskih efekata, odnosno poboljšanja standarda života, jer stavke u akcionim planovima nisu bilo dovoljno definiranje i nije bilo moguće odrediti njihov konačan rezultat.

Na okruglom stolu je bilo riječi o realizaciji Reformske agende kroz šest ključnih oblasti (javne finansije, poreska politika i fiskalna održivost; poslovna klima i konkurentnost; tržište rada; socijalna politika i reforma penzijskog sistema; reforma javne uprave; vladavina prava i dobro upravljanje).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu