Svijet     | 19.02.2019. 09:42 |

Kalifornija i još desetak država planira tužiti Trumpa zbog vanrednog stanja

FENA Internet

WASHINGTON, 19. februara (FENA) - Kalifornija planira tužiti američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi sudski pobila njegovu objavu vanrednog stanja, a moglo bi je slijediti desetak država - rekao je državni tužilac Xavier Becerra.

Trump je objavio varedno stanje kako bi zaobišao Kongres i osigurao sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

- Predsjednik ima široke ovlasti. Ali nema ovlasti kršiti ustav - rekao je Becerra za NBC.

Američki mediji javili su da bi se Kaliforniji mogli pridružiti New Mexico, Oregon, Minnesota, New Jersey, Hawaii i Connecticut, prenosi Al Jazeera Balkans.

Trump je u petak potpisao deklaraciju o vanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali je odmah dao naslutiti da je svjestan da ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.

Vanredno stanje - ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres - omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid, odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom