Kultura     | 18.02.2019. 19:07 |

U Galeriji 'Roman Petrović' otvorena izložba 'Tri tačke dodira'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Izložba "Tri tačke dodira" autorica Ivanke Vane Prelević, Katarine Švabić i Nade Kažić iz Crne Gore otvorena je večeras u Galeriji "Roman Petrović" u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Otvorili su je direktor Festivala Ibrahim Spahić, ministar i savjetnik u ambasadi Crne Gore u BiH Radovan Miljanić i Danis Fejzić iz Udruženja likovnih umjetnika BiH koji su istakli da su autorice-umjetnice pokazale na koji se način može izvesti čudesna priča koja povezuje svijet danas.

Postavka je koncipirana u okviru tri zanimljive likovne poetike: "U snu san" Vane Prelević (kombinovana tehnika vatelin i metal), "Zona" Katarine Švabić (akrilik na platnu) i "Vrt" Nade Kažić (metal promjenljive dimenzije).

Iz elementa alata kosa vezanog za prirodu života Kažić izvodi svoje cvjetove od starih kosa. Kao što na svoj način Vana Prelević pravi svoje snove u snovima, tako i Švabić traga za 'zonom'.

Vrt i Zona od onoga što je kosa, kako je kazao direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, su jedan od najznačajnijih likovnih događaja na Festivalu čiji je ovogodišnji moto "Buka i bijes".

- Zadovoljstvo mi je što žensko poetsko likovno pismo počinje na kreativan način dominirati u priči o našoj stvarnosti o 'buki i bijesu' u kojoj živimo – kazao je Spahić.

U suštini, sva tri rada počivaju na preispitivanju velikih priča, uvijek muških i uvijek zasnovanih na manifestaciji moći, pa bi upravo na tom fonu trebalo tražiti njihovu idejnu uvezanost.

Umjetnice Ivanka Vana Prelević, Katarina Švabić i Nada Kažić su generacija koja donosi najznačajnija ostvarenja u Crnoj Gori i dobitnice su značajnih nagrada.

Izložbu, koja će biti otvorena do 1. marta, pripremio je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'