Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 15:09 |

U srijedu počinje program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. februara (FENA) - Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nizom sadržaja bit će obilježen na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Po riječima premijera Emira Okovića, sadržaji priređeni ovim povodom odvijat će se u svim lokalnim zajednicama u okviru višednevnog programa.

- Ove godine imat ćemo bogatiji program u okviru kojeg će biti zastupljeni sadržaji za sve građane, od predstava, kako za najmlađe, tako i za odrasle. Tu su i oni uobičajeni, tradicionalni akademski sadržaji, u smislu isticanja ovog događaja i datuma koji je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, jer mi na ovom prostoru, na rijeci Drini imamo potrebu da to ističemo i tako će, naravno, biti i ovaj put - kazao je Oković.

U obilježavanju ovog datuma učestvovat će učenici, sportska, kulturna i druga udruženja, kao i predstavnici institucija na kantonalnom, gradskom i općinskom nivou.

Prvi programski sadržaji počinju u srijedu 20. februara takmičenjem učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu povodom Dana nezavisnosti BiH. Obilježavanje se  nastavlja 27. februara održavanjem tradicionalnog šahovskog turnira, dok će dan kasnije biti održan historijski čas u školama, malonogometni turnir za učenike te polaganje cvijeća na spomen obilježja u općinama Pale i Foča u FBiH.

Centralni događaji održat će se na dan praznika u petak 1. marta kada je uz polaganja cvijeća na gradskim spomen-obilježjima planirana svečana akademija, te učenje dove šehidima.

Programom su ove godine predviđene i dvije pozorišne predstave,  "Fistik" u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske zime koja će se održati 4. marta, te premijera predstave za djecu "Bajka o izgubljenom vremenu", koju će izvesti Pozorište lutaka iz Mostara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana