Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 14:53 |

Novi bošnjački i hrvatski kandidati za radno predsjedništvo Skupštine ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. februara (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog odluke o osnivanju novih skupštinskih komisija, jer je u međuvremenu došlo do promjene političkih odnosa te uspostave nove parlamentarne većine koju predvodi SDA.

U pauzi zasjedanja Skupštine ZDK, održan je nastavak sjednica klubova naroda - Hrvata i Bošnjaka, na kojem su izabrani predstavnici ta dva kluba za rukovodstvo Skupštine ZDK iz ovih naroda.

Tako je nova kandidatkinja Kluba Bošnjaka za tročlano radno predsjedništvo Amira Hadžić (SDA), a Hrvata Ivo Tadić (HDZ). Oni bi, na nekom od narednih zasjedanja, trebali zamijeniti predsjedavajućeg Ismeta Sarajlića iz SBB-a te zamjenicu predsjedavajućeg Sanju Renić iz Naše stranke.

Predstavnik Kluba Srba ostaje Mladen Simić iz SDP-a, jer je on jedini zastupnik te i kandidat iz reda Srba u Skupštini ZDK.

- Ovo su sve aktivnosti koje poduzimamo u cilju stvaranja uslova za izbor nove Vlade ZDK od strane nove skupštinske većine - kazao je aktuelni premijer Vlade ZDK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galijašević.

On je najavio kako će SDA zadržati dosadašnje resore u kantonalnoj vladi (obrazovanje, boračka pitanja, rada i socijalne politike, pravosuđa i uprave, poljoprivrede i šumarstva te pozicije premijera Vlade ZDK), kao i HDZ (privreda i finansije), dok će A-SDA i SBiH, njihovi novi koalicioni partneri, preuzeti resore koje su držali ministri iz reda SBB-a.

SBB je držao ministarska mjesta u resorima zdravstva, prometa i komunikacija i unutrašnjih poslova, koji bi sada trebali pripasti stranci A-SDA, dok će SDA, prema ranijim najavama, vjerovatno Ministarstvo za boračka pitanja ustupiti Stranci za BiH. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a, povučeni planovi ZZO i SZZZDK za 2023.

Skupština ZDK-a usvojila rebalans budžeta i omogućila isplatu jednokratne pomoći

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu