Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 14:31 |

Općina Centar realizira projekte u cilju zaštite životne sredine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić razgovarao je danas sa predstavnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ o realizaciji projekta održavanja i hortikulturnog uređenja manjih javnih i zelenih površina, te dječijih i sportskih igrališta, ali i o čistoći grada uopće.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar uložiti maksimalne napore kako bi svojim građanima osigurala kvalitetnije uslove za život. Naveo je podatak da se za projekte iz te oblasti godišnje u općinskom budžetu izdvaja oko 3,2 miliona KM.

Projekti se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih igrališta i sportskih ploha, uređenje i ozelenjavanje grobalja, projekte energetske efikasnosti, uvođenje selektivnog prikupljanja otpada...

U povodu Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta, na području općine Centar će i ove godine biti provedena velika ekološka akcija čišćenja i ozelenjavanja javnih površina.

- U narednom periodu ćemo u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Sarajevu pristupiti izradi katastra zelenih površina i drveća- pojasnio je Ajnadžić.

Sastanku je prisustvovala i Ana Mrdović, dipl. ing. hortikulture koja je upoznala načelnika Ajnadžića sa inicijativom koju je pokrenula u Ljubljani, a odnosi se na to da se na području te lokalne zajednice zasadi 26 sadnica koje simboliziraju 26 godina od posljednje obnove Slovenskog kulturnog društva „Cankar“ u Sarajevu, a sadnice će donirati Grad Ljubljana, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Aerodrom Sarajevo u regionalnom projektu Danova Next

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti