Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 14:03 |

Vlada BPK - Kasni uspostava dijaliznog centra u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18.februara (FENA) - Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) zatražila je od Kantonalne bolnice da u što kraćem roku pokrene zakonom propisan postupak javnih nabavki za realizaciju projekta uspostave dijaliznog centra u Goraždu.  Prema ugovoru o njegovom finansiranju potpisanom u septembru prošle godine, rok za implementaciju projekta ističe polovinom marta, a sudeći prema informacijama iz resornog kantonalnog ministarstva, teško da će prema dosadašnjoj dinamici ti rokovi biti ispoštovani.

Ministrica zdravstva BPK Sabira Bešlija podsjeća da je ovaj projekat dio Akcionog plana za zdravstvo te napominje da ne može tvrditi kada će početi konkretnije aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

"Stalno sam u kontaktu s bolnicom i postavljam ista pitanja zašto se ništa nije počelo raditi. Potpisali smo i ugovor za edukaciju s Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli, za što je odobreno 15.000 KM, međutim, oni sve vrijeme tvrde da nemaju sredstava. Iako imaju na raspolaganju novac, na edukaciju niko još nije otišao" - kazala je Bešlija.

Naglasila je da će, ukoliko ne bude nikakvih pomaka, 13. marta na Svjetski dan bubrega javno pozvati sve aktere da pacijentima daju pojašnjenja.

"Mi smo završili sve što se tiče dokumentacije, pribavili potrebna mišljenja, planirali sredstva u budžetu, a ugovorom je precizirano da će se plaćanje vršiti na temelju faktura koje Kantonalna bolnica po obavljenim procedurama dostavi ministarstvu. Mi ne možemo unaprijed plaćati nešto što ne znam koliko će koštati" - istakla je ministrica zdravstva BPK Goražde.

Krajem novembra prošle godine Upravni odbor Kantonalne bolnice naložio je obustavljanje svih aktivnosti vezanih za dijalizni centar dok Vlada BPK-a ovoj ustanovi  ne prebaci kompletan iznos od 280.000 KM kako bi se procedura mogla nastaviti.

Direktorica Kantonalne bolnice dr. Nermina Kamenica tvrdi da u bolnici niko ne osporava ovaj projekat, navodeći da je potrebno stvoriti određene preduvjete.

"Mi želimo dijalizni centar i to stoji od prvog dana. Išli smo na pregovore da se pošalje kadar na edukaciju, pa i oprema i sam prostor, odnosno ambijent gdje će biti dijalizni centar. S posljednje sjednice vlade još uvijek nisam dobila nikakvu urgenciju, ali sam prije 15 dana poslala prema vladi urgenciju da se namjenska sredstva koja su prebačena od kantona bolnici u iznosu od 15.000 KM za edukaciju, preusmjere i promjeni im se namjena kako bi se završio građevinski projekt. Rokovi kasne jer sve ide sporo i privremeno je finansiranje“ - ističe dr. Kamenica dodajući da još uvijek nema nikakvog odgovora.

Naglašava da Kantonalna bolnica ne može ući u realizaciju javnih nabavki i velike projekte iz postojeće tranše koja je nedovoljna.

"Mi smo predračun poslali vladi za građevinski projekt, ali nismo dobili nikakav odgovor, niti možemo iz naše redovne tranše koju dobijamo od Zavoda zdravstvenog osiguranja, koja ide za lijekove pacijentima i za specijalizacije koje nam duguju, osigurati sredstva da idemo u građevinske radove" - zaključuje direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

 Prema ugovoru o finansiranju projekta uspostave Dijaliznog centra, Kantonalna bolnica se obavezala da će osigurati adekvatan prostor za neophodnu medicinsku opremu za dijalizu i druge potrebne uvjete. S druge strane, Vlada BPK će finansirati uspostavu dijaliznog centra u iznosu od 280.000 KM i to nabavku neophodne medicinske i nemedicinske opreme, obuku kadra i adaptaciju potrebnog prostora u skladu s propisima koji regulišu ovu oblast. Ugovorom je precizirano da će se sredstva dodjeljivati po ispostavljenim fakturama, dok će se Ministarstvu pojedinčano dostavljati izvještaji o namjenskom utrošku sredstava.

Trenutno na dijalizu u Sarajevo svakodnevno putuje 12 pacijenata, a uspostava Dijaliznog centra u Goraždu za njih bi značila  veliko olakšanje u smislu liječenja u vlastitom gradu. Također, realizacijom ovog projekta bile bi stvorene i određene uštede u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde koji finansira njihovo liječenje van kantona.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'