Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 14:38 |

Prof. dr. Franjo Topić boravio u trodnevnom posjetu Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. veljače (FENA) - Predsjednik HKD-a Napredak i član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije prof. dr. Franjo Topić boravio je u trodnevnom posjetu Beču u okviru koje je sudjelovao na konferenciji Paneuropske unije pod nazivom "Budućnost Europe – europski identitet i politički krajolik EU".

Prof. Topić nazočio je, uz ostalo, radnom dijelu konferencije koja je započela 15. veljače predavanjem pod nazivom "Više europskih integracija za manje euroskepticizma", nakon koje je uslijedilo i predavanje pod nazivom "Europsko političko nesuglasje – hrana za euroskeptike", priopćeno je iz HKD-a Napredak.

Na konferenciji su se, uz ostale, obratili predsjednik Paneuropske unije u Austriji Karlo von Habsburg, predsjednik Paneuropskog pokreta Slovenija Laris Gaiser, predsjednik Međunarodne Paneuropske Unije Alain Terrenoire te državna tajnica za unutarnje poslove Karolina Edtstadler.

Treće predavanje prvog dana konferencije, tematski je obrađivalo Europske izbore 2019 – nova stara Europa.

O ovoj, i za Bosnu i Hercegovinu gorućoj temi, govorili su Claudia Gamon, članica austrijskog parlamenta, Lukas Mandl, član Europskog parlamenta, Austrija, Markus Kornprobst, Diplomatska akademija, Beč i Jakub Wisniewski, GLOBSEC, Poljska.

Posljednje u nizu predavanja prvog dana konferencije bilo je pod nazivom "Budućnost Europe" gdje su govorili predstavnici više zemalja.

Uime Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, pored prof. dr. Franje Topića, sudjelovali su glavni tajnik Haris Ćutahija i član predsjedništva Senad Dorić.

Prof. dr. Topić je također koncelebrirao euharistijskim slavljem, na kojem su prisustvovali članovi Paneuropske unije posljednjeg dana boravka u Beču, 17. veljače. 

Posljednjeg dana konferencije, održana je i sjednica Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije na kojoj se razgovaralo o  radu i aktivnostima IPEU-a, te o godišnjem planu za 2019. godinu gdje su prezentirana izvješća uz raspravu.

Posebno mjesto zauzelo je i izvješće o aktivnostima Paneuropske radne skupine u Europskom parlamentu. Predsjedništvo Paneuropske unije razgovaralo je o mogućnostima obnova starih i osnivanju novih organizacija članica.

Paneuropska unija Ukrajine postala je stalna članica Međunarodne Paneuropske unije, status kandidata ima Italija, a u tijeku su obnove Paneuropske unije Albanije i San Marina.

Bosanskohercegovačka Paneuropska unija spada među najaktivnije i među najbolje organizirane unutar cjelokupne Paneuropske unije.

Predsjedništvo Paneuropske unije se pozabavilo i temom Europskih izbora 2019. godine.

Dugogodišnji član Europskog parlamenta Bernd Posselt i predsjednik njemačke Paneuropske unije  iz Munchena govorio je, između ostalog, da u Njemačkoj vlada dobra atmosfera i kako postoji zainteresiranost za europske izbore. Ljudi su shvatili da se radi o temeljnim pitanjima i samom opstanku Europske unije. Zainteresiranosti je posebno doprinijelo što je Bavarac Manfred Weber, inače paneuropejac, kandidat Pučke grupacije za predsjednika komisije Europske unije.

 Prof. dr. Franjo Topić iskoristio je prigodu i susreo se s predsjednikom Napretkove Glavne podružnice u Beču Zoranom Iljkićem, te dugogodišnjim predsjednikom ove podružnice i dopredsjednikom Središnje uprave Napretka Filipom Zloušićem, ali i članom bečke uprave Marijom Kostićem.

Na sastanku je bilo govora u aktualnim temama u HKD-u Napredak, zatim su predočene informacije o održanoj Skupštini GP Beča, ali i plan i način provođenja u djelo ovogodišnje Napretkove ljetne akademije njemačkog jezika u Beču, kao i o drugim planiranim aktivnostima i projektima.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti