Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 12:08 |

U Sarajevu radionica o medijskom izvještavanju o migrantima (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Medijska radionica "Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama #TačnoJeBitno" na kojoj su predstavnici medija i međunarodnih organizacija razgovarali o načinu poboljšanja izvještavanja o migracijama, počela je danas u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja BH Novinari.

Šefica Komunikacija Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović istakla je da mediji moraju prezentirati što je moguće tačnije, objektivnije i korektnije informacije o migrantima, jer medijski izvještaji mogu itekako uticati na konačnu percepciju situacije, ne samo bh. javnosti, već i o načinima pomoći Evropske unije u rješavanju tog problema.

- Pokušat ćemo odgovoriti na koji način emocije mogu da zasjene eventualne činjenice, da li su izjave političara uspjele da 'ukradu' priču te da li je korištena ispravna terminologija - istakla je Milović-Halilović te dodala da postoji još niz pitanja na koje će dati odgovore i pokušati identificirati dobre i loše primjere iz prakse.

Podsjetila je da je Evropska unija dosad uložila oko devet miliona eura kako bi pomogla migrantima u BiH te da je prije nekoliko dana izdvojeno još 13 miliona eura kako bi se pomoglo bh. vlastima i partnerima.  

Predstavnica Udruženja BH novinari Rea Adilagić, koja je radila na Izvještaju o načinima izvještavanja medija u BiH o migracijama i izbjeglicama, kazala je da uzorak istraživanja sadrži 100 medijskih izvještaja iz 14 bh. medija, među kojima su mediji u Unsko-sanskog kantona, javni servisi i načitaniji portali.

Istakla je da je najveći broj izvještaja predstavilo migrante kao prijestupnike te da je u izvještaju utvrđeno da je samo 13 do 15 posto medijskih izvještaja bilo objektivno. 

Adilagić je dodala da Izvještaj također sadrži i preporuke za medije o načinima izvještavanja o migrantima i izbjeglicama.

Radionici su prisustvovali i novinari iz Unso-sanskog kantona putem video linka, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM), UNHCR-a te mnogobrojni urednici i novinari bh. medija.

Pogledajte http://fena.ba/video/2586/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YThHpPp-g6hnITapAx8J6l4dkGssh_MA?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Studenti iz Banja Luke i Bihaća prisustvovali događaju Generation Change o cyber sigurnosti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'