Svijet     | 18.02.2019. 11:58 |

Khamenei upozorio iransku vladu da ne bude "prevarena" evropskim obećanjima

FENA Internet

TEHERAN, 18. februara (FENA) - Iranski vrhovni vođa, ajtollah Ali Khamenei, u ponedjeljak je upozorio vladu svoje zemlje da ne bude "prevarena" od evropskih potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama.

Evropski saveznici Washingtona usprotivili su se odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti sporazum, i otada pokušavaju spasiti dogovor Teherana sa svjetskim silama.

- Američko neprijateljstvo prema Iranu je očigledno. Srce naših neprijatelja puno je mržnje prema Islamskoj Republici. Evropljani su prevarili naše zvaničnike, ne dopustite da vas nasamare Evropljani - izjavio je Khamenei, prenosi državna TV.

Iran poziva EU da učini više kako bi pokazala predanost nuklearnom sporazumu, uprkos novom evropskom mehanizmu nedolarske trgovine s Teheranom kako bi se izbjegle američke  sankcije.

Na osnovu sporazuma, sve međunarodne sankcije Iranu ukinute su u 2016. u zamjenu za ograničenja nekih aspekata njegovog nuklearnog programa.

Washington je ponovo uveo sankcije u prošloj godini, koje imaju za cilj iranski bankovni i naftni sektor, porenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu