Kultura     | 18.02.2019. 11:04 |

Izložba 'Jon u egzilu' u mostarskom Centru za kulturu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. veljače (FENA) – Izložba "Jon u egzilu" austrijskog umjetnika kosovskog podrijetla Rafeta Jonuzija bit će otvorena u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 19. veljače, s početkom u 18.30 sati.

Kako se ističe u najavi, za izložbu "Jon u egzilu" korišteni su predmeti kao što su razne kutijice za odlaganje hrane, posude i podmetači koji su bili, ustvari, Jonuzijeva pomagala tijekom rada na velikim formatima. Jonuzijeva trajna fascinacija su kozmički prizori. Ono što je ostajalo poslije tog rada: kapljice i ostaci boje, također su ga podsjetili na zvijezde i sazviježđa. To što su se kutijice u koje se boja slijevala mogu zatvoriti, smatrao je metaforičnim.

Drugi ciklus sastoji se također od kore pojedenih naranči i mandarina, pretvorenih u "ostrva" koja simboliziraju njegov osjećaj izoliranosti nakon životnih trauma, odsutnost "svega onoga što daje slatkoću i život".

 Autorske intervencije su minimalne, a značenje je očigledno. Umjetnikov istančan osjećaj za skulpturu, od dijelova neupotrebljivih predmeta uz kombiniranje likovnih tehnika, kreira objekte koji nam svjedoče o različitim iskustvima te mogućnostima pronalaska izlaza u umjetnosti, onda kada život ne nudi mnogo razloga za radost, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu