Svijet     | 18.02.2019. 09:47 |

Tisuće migranata 'odustaju od pokušaja ulaska u Ameriku'

FENA Internet

SAD DIEGO, 18. veljače (FENA) - Tisuće migranata koji su na granicu Meksika i Sjedinjenih Država došli u velikim organiziranim karavanima počeli su da odustaju od ulaska na teritorij Amerike, suočeni sa strogim kontrolama na graničnom prijelazu, piše New York Times.

Oko 6.000 migranata stiglo je do granice sa SAD-om u potrazi za boljim uvjetima života, odbijajući ponudu statusa izbjeglica u Meksiku.

Tijekom kretanja karavana kroz Meksiko, prijavljeni su brojni slučajevi trgovine djecom, krijumčarenja droge i druga krivična djela. 

Novine Times pišu da migranti pokušavaju na lakši način doći do boljih životnih uvjeta, ali da se susreću s ograničenim brojem onih koji mogu predati zahtjev za dobivanje statusa izbjeglice, kao i s pooštrenim uvjetima za to, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema novom pravilu, oni koji predaju zahtjev za dobijanje azila u SAD-u u Meksiku čekaju da se završi čitav zakonski proces, koji u nekim slučajevima može potrajati godinama.

Oko 1.000 migranata je od studenog 2018. godine, kada je prvi karavan iz Latinske Amerike krenuo ka SAD-u, promijenilo je mišljenje i suglasilo se da ostane u Meksiku, prihvaćajući radne dozvole, dok je oko 1.000 njih prihvatilo da ih meksički dužnosnici vrate u zemlje iz kojih su krenuli.

Tisuće migranata pokušalo je ući u SAD, a agenti Granične službe SAD-a su 11. veljače uhitili 1.800 roditelja s djecom, koji su granicu prešli ilegalno.

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) je u petak, 15. veljače, proglasio izvanredno stanje, kako bi omogućio izdvajanje sredstava za izgradnju zida na južnoj granici SAD-a s Meksikom.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo