Regija     | 16.02.2019. 19:11 |

Beograd uvjetuje nastavak dijaloga s Prištinom ukidanjem pristojbi

FENA Agencije

BEOGRAD, 16. veljače (FENA) – Priština šalje signale da je spremna popustiti i vratiti se za pregovarački stol s Beogradom, ali krajnjim ishodom dijaloga vidi priznanje državnosti Kosova, dok službeni Beograd poručuje da razgovori mogu biti nastavljeni samo ako kosovska vlada ukine jednostrano uvedene pristojbe na robu iz Srbije.

 Uvjet za nastavak dijaloga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u telefonskom razgovoru sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini i ocijenio kako je platforma koju je Priština ponudila za nastavak dijaloga, zapravo, „platforma protiv dijaloga“.

Kako je u subotu priopćeno iz Vučićeva ureda, on je s Mogherini razgovarao o mogućnostima za prevladavanje zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, a srbijanski je predsjednik naglasio kako „jednostrane mjere Prištine predstavljaju ne samo nepremostivu prepreku u dijalogu, već i prijetnju stabilnosti u regiji“.

Vučić je ustvrdio da Srbija „vodi odgovornu politiku“ i nije odlučila uvesti Kosovu recipročne mjere, nadajući se da će razum prevladati.

Vučić je ukazao i na to da je platforma za nastavak dijaloga, koja je usvojena u Prištini, „zapravo platforma protiv dijaloga“ i ocijenio da dokument koji su napisali politički čelnici u Prištini “ne ostavlja prostora za kompromis“.

Iz Prištine u međuvremenu, poslije snažnih pritisaka administracije Sjedinjenih Država da se odustane od trgovinskih mjera prema Srbiji, stižu signali o volji među prištinskim dužnosnicima da se pristojbe na robu iz Srbije i BiH opozovu.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ponovio je svoj raniji zahtjev za tromesečnu suspenziju pristojbi „kako bi se pružila mogućnost za dijalog“ i „da se Kosovo ne bi suprotstavljalo strateškim interesima SAD i zapadnih partnera“, prenijeli su prištinski mediji.

Veselji je rekao kako se pri toj „državnoj odluci“ o pristojbama ostaje „do kraja“, ali da na njegovo stajalište utječu „jasni zahtjevi SAD i Zapada da se osigura povijesni dijalog“ s jasnim ciljevima.

"Mi moramo suspendirati pristojbu samo za određeni period od 120 dana, s ciljem da budemo na strani SAD i Zapada i da pružamo priliku Srbiji za povijesni zajednički sporazum“, prenosi RTK izjavu predsjednika kosovskog parlamenta.

Ranije ovog tjedna vlastima u Prištini veleposlanik SAD-a Philip Cosnet uručio je pismo administracije u Washingtonu u kojem se izravno traži ukidanje taksi i sugerira nastavak dijaloga s Beogradom koji bi ishodio uzajamno priznanje.

Pismo iz Washingtona, adresirano na trojicu najviših kosovskih dužnosnika - predsjednika Hashima Thacija, premijera Ramusha Haradinaja i predsjednika parlamenta Kadrija Veseljia, uputili su visoki dužnosnici Bijele kuće, State Departmenta i ministarstva obrane Matthew Palmer, Lora Cooper i John Erath, prenosi Hina. 

„Nevjerojatno je da poslije svega što smo zajedno napravili, Kosovo tako olako shvaća naše prijateljstvo da ignorira naš savjet“, navodi se u pismu kosovskim čelnicima iz Washingtona.

Vođe u Prištini upozorene su i da će, ako ne ukinu pristojbe, uslijediti „šire sankcije“.

Istaknuto je da se Sjedinjene Države „nastavljaju zalagati za postizanje sveobuhvatnog sporazuma s Beogradom, koji će odgovarati objema stranama“.

SAD su svoje prethodne savjete Beogradu i Prištini za nastavak pregovora početkom veljače pojačale s diplomatskim pritiskom na obje strane da ponovno sjednu za pregovarački stol i vrate se dijalogu, a veleposlanici SAD-a u Srbiji i na Kosovu sugerirali su u zajedničkom pismu da „središte“ očekivanog sporazuma dviju strana treba biti „uzajamno priznanje“.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Prvi put ozvaničeno povezivanje gradova Sarajeva i Prištine

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Kadro Nargilić osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu IMMAF u Beogradu 

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana