Bosna i Hercegovina     | 16.02.2019. 15:28 |

Kinesko rezanje papira i kung fu za banjalučke mališane

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. februara (FENA) - Radionica "Umjetnost rezanja papira" i čas kung fua danas su u Muzeju Republike Srpske okupili veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini.

Događaj je orzanizovao Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci i Muzej Republike Srpske, a povodom obilježavanja kineske Nove godine.

Mališani su imali priliku da nauče vještinu rezanja papira, naprave čestitke za kinesku Novu godinu i na kineskom jeziku požele i napišu najljepše želje.

- Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci organizuje u februaru niz događaja, bogat i raznoliki program povodom kineske Nove godine. U saradnji sa Muzejom Republike Srpske organizovali smo i ovu radionicu kineskog umijeća rezanja papira, kao vida drevne kineske vještine koja predstavlja kulturološke vrijednosti kineskog naroda i koja se zbog svoje simbolike posebno praktikuje tokom ovog mjeseca - kazala je direktorica Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci Ljiljana Stević.

Osim učenja kineskog jezika, Institut inače organizuje različite kurseve, predavanja i aktivnosti na kojima Banjalučani mogu direktno da se upoznaju sa raznim aspektima kineske kulture, običajima i tradiciji.

Po kineskom lunarnom kalendaru, prvi dan kineske Nove godine je ujedno i prvi dan proljeća te je preporučljivo i više vježbati u ovom periodu. Upravo je to bio povod da se organizuje i čas kung fua i djeci omogući da, uz nadzor i vođenje kineskog profesora Konfucijevog instituta, nauče neke nove pokrete, pri čemu su se i dobro zabavila.

- Kung fu je vještina koju generiše želja za prosvjetljenjem, za težnjom ka izvrsnom pokretu. Kinesko rezanje papira se od III vijeka p.n.e. njegovalo kao tradicionalna vještina podstaknuta obožavanjem predaka i bogova, a do danas je ostala moderna, zanimljiva vizuelna umjetnost. Obje vještine zahtijevaju disciplinu i fokus. Kreirati nešto izvrsno znači stvarati to sa strpljenjem i predanošću, sa jasnim fokusom na perfektan rez, perfektnu liniju. To je vještina i uma i ruku - izjavila je portparolka Muzeja RS Ana Brataševec, muzejski pedagog.

Rezanje papira je inače drevna vještina stvaranja slika i dekoracija nastala u Kini, za vrijeme vladavine dinastije Han, kada je kineski pronalazač Cai Lun izmislio papir. Slikama koje bi vješto izrezivali uz pomoć makaza Kinezi bi ukrašavali prozore i vrata kuća da se zaštite od zla, i zbog toga se ovo umijeće naziva još i "Prozorski cvijet".

Prema vjerovanju, u Kini danas ove dekoracije donose sreću, prosperitet i bogatstvo, zbog čega se izrađuju papirne dekoracije sa najljepšim željama koje krase kineske domove uoči kineske Nove godine, poznatim još kao Festival proljeća.

Iz Kine se ova vrsta umjetnosti proširila na cijeli svijet i danas je veoma popularna. Iako je danas rasprostranjena širom svijeta, jedino je kinesku umjetnost rezanja papira UNESCO upisao na Listu svjetske nematerijalne baštine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dočekana srpska nova godina, vatromet s Kule Beograd

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Proslava Nove godine u glavnim gradovima regije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'