Svijet     | 16.02.2019. 15:32 |

Merkel: Rusija ostaje partner

FENA Internet

MUENCHEN, 16. februara (FENA) - Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela robusnu odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih čelnika na konferenciji u Muenchenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.

Obraćajući se publici u kojoj je bila i Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, Merkel je branila planove novog gasovoda od Rusije ka Njemačkoj koje je on kritikovao. 

Trump je kritikovao Njemačku da je "talac" Rusije u njenom oslanjanju na ruske energente, ali je Merkel ustvrdila:

- Tokom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog gasa, i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo i li učiniti Rusiju isključivo ovisnom o Kini? Da li je to u našem evropskom interesu? Ja to ne mislim - kazala je njemačka čelnica.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

- Geostrateški, Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom - kazala je.

Trump je također često kritikovao golemi trgovinski suficit koji Njemačka, najveća evropska ekonomija, ima sa Sjedinjenim Državama, i zaprijetio uvođenjem tarifa na njemačke automobile.

- Mi smo ponosni na naše automobile i tako treba biti - izjavila je Merkel, dodajući da su, ipak, brojna vozila proizvedena u Sjedinjeninm Državama i izvezena u Kinu.

- Ako se to smatra prijetnjom sigurnosti Sjedinjenih Država, m smo šokirani - kazala je ona na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, izazivajući aplauz publike.

Merkel je apelovala na saradnju u širokom spektru pitanja, od bavljenja Iranom do sprečavanja nove migrantske krize.

Ona je upitala da li je američka odluka da napusti iranski nuklearni sporazum i da povuče vojnike iz Sirije najbolji način bavljenja uticajem Teherana u regiji.

- Jedino pitanje je kako da postignemo zajednički cilj - da li da to učinimo poništenjem naših sporazuma ili korištenjem manje količine onoga što nam je na raspolaganju? To je taktičko pitanje - kazala je.

Odgovarajući na pitanje o međunarodnim odnosima koje su postavili orgnizatori konferencije "Velika slagalica: ko može sastaviti dijelove?" - Merkel je odgovorila izazivajući buran aplauz: "Samo svi zajedno".

Direktorica Međunaronog monetarnog fonda Christine Lagarde bila je među onima koji su ustali kako bi aplaudirali Merkel, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana