Regija     | 15.02.2019. 18:53 |

Slovenski podnesak Strasbourgu na tužbu protiv RH vezanu uz Ljubljansku banku

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 15. veljače (FENA) - Slovenija je u petak Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dostavila svoj dodatni podnesak u vezi tužbe što ju je pokrenula protiv Hrvatske 2016., tražeći da joj se dodijeli odšteta zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb (LBZ) u pokušaju da se naplate krediti koje je ta banka u vrijeme bivše države davala poduzećima sa sjedištem u Hrvatskoj.

 U svom podnesku Slovenija među ostalim zahtijeva da se o predmetu tužbe obvezno održi i usmena rasprava.

 Sud u Strasbourgu lani je priopćio da će o tom predmetu odlučivati veliko vijeće tog suda, što znači da će presuda, ukoliko sud predmet uzme u razmatranje, biti konačna, javlja Hina.

 Spomenutom tužbom Slovenija nastoji dokazati da su hrvatske vlade zbog problematike blokirane štednje hrvatskih građana u toj banci onemogućavale da se sudski postupci kojima je LBZ sudskim putem odnosno ovrhom željela doći do naplate svojih potraživanja završe u njenu korist, odnosno da su intervenirale u djelovanje sudova.

 Bivši slovenski ministar za pravosuđe Goran Klemenčič izjavio je 2016. prilikom podnošenja tužbe da je LBZ u 25 godina nakon raspada bivše države preko sudova u Hrvatskoj uspjela naplatiti samo 700 tisuća eura starih potraživanja jer su se "hrvatske izvršne vlasti izravno miješale u djelovanje sudstva i onemogućavale ovrhe".

 Sudske su vlasti istodobno "mijenjale sudsku praksu i onemogućavele LBZ-u da uspješno naplati svoja legitimna potraživanjua" prema hrvatskim tvrtkama, rekao je.

 Zbog toga Slovenija tužbom na europskom sudu zahtijeva da joj se dodijeli "najmanje 370 milijuna eura odštete".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo