Svijet     | 15.02.2019. 17:06 |

Shanahan: SAD predane poražavanju Islamske države, Evropljani skeptični

FENA Internet

MUENCHEN, 15. februara (FENA) - Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan izjavio je u petak da su Sjedinjene Države predane poražavanju Islamske države na Bliskom istoku i šire, ali su zvaničnici kazali da su evropski saveznici skeptični prema obećanjima Washingtona.

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa u decembru da povlači svih 2.000 američkih vojnika iz  Sirije iznenadila je i uznemirila saveznike. Američki zvaničnici u posljednjim sedmicama obilazili su Bliski istok kako bi pružili uvjeravanja saveznicima da je  Washington još predan toj regiji.

Trumpova odluka o Siriji naišla je na protivljenje među njegovim vodećim savjetnicima, uključujući i ministra odbrane Jima Mattisa, koji je podnio ostavku, ostavljajući svom zamjeniku Shanahanu nadležnost nad Pentagonom.

- Iako se vremenski okvir za prisustvo američkih vojnika na terenu u sjevernoj Siriji sužava, Sjedinjene Države ostaju predane koalicijskom cilju, trajnom poražavanu ISIS-a, kako na Bliskom istoku tako i van njega - izjavio je Shanahan nakon sastanka na marginama Sigurnosne konferencije u Muenchenu.

 Shanahan je kazao da predviđa "veću i snažniju" koaliciju u globalnoj borbi protiv Islamske države.

- Nastavit ćemo da podržavamo sposobnost naših lokalnih saveznika u borbi protiv ostataka ISIS-a - dodao je on, koristeći akronim za Islamsku državu.

Evropski zvaničnici, ipak, tvrde da su im pruženi tek šturi detalji tokom sastanka iza zatvorenih vrata u Muenchenu, i da brojna pisanja ostaju bez odgovora.

- Još pokušavamo uvidjeti kako Amerikanci planiraju da se povuku. Mislim da još nisu pojašnjena neka pitanja - izjavio je evropski zvaničnik koji je tražio da ostane  anoniman.

Drugi zvaničnik kazao je da Shanahan nije pružio saveznicima vremenski okvir američkog povlačenja iz Sirije, a saveznici su izrazili skepticizam tokom sastanka.

Visoki američki vojni zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman izjavio je da nikakva obavezivanja nisu pružena tokom sastanka i da nije bilo rasprave o vremenskim okvirima, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija i Kina tvrde da američki nacrt rezolucije omogućuje izraelski napad na Rafah

Blinken održao 'produktivni sastanak' s E3 o iranskom nuklearnom sporazumu

Iran predao nacrt prijedloga o ukidanju sankcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana