Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 17:12 |

Džaferović primio delegaciju Bošnjaka iz Bijeljine i Janje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio delegaciju Bošnjaka iz Bijeljine i Janje.

Delegacija koju je predvodio potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, a u kojoj su bili Samir Baćevac i Samer El Chekh, upoznala je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o položaju i stepenu ustavnih i zakonskih prava koje ostvaruju Bošnjaci u Bijeljini i Janji.

Kako je istaknuto, nemogućnost ostvarivanje ustavnog prava na bosanski jezik, te prava na zapošljavanje u institucijama entiteta Republika Srpska u skladu sa rezultatima popisa, osnovni su problemi s kojima se suočavaju Bošnjaci na tom području.

Naglašeno je da je odnos lokalnih vlasti u Bijeljini mnogo bolji nego u ranijem periodu, ali da ima dosta prostora da se stanje u svim segmentima dodatno unaprijedi. 

Kao jedan od problema je istaknuto i zapošljavanje Bošnjaka iz Bijeljine i Janje u institucijama na državnom nivou koje djeluju u ovom dijelu entiteta RS.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je pohvalio aktivnosti koje Bošnjaci Bijeljine i Janje poduzimaju djelujući kroz politički, kulturni i vjerski život na ovom području. Naglasio je da će sve aktivnosti koje će doprinijeti ostvarivanju jednakih prava svih naroda i građana u BiH imati njegovu punu podršku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Povratnici u Janji ogorčeni zbog neprocesuiranja Vojkana Đurkovića za zločin etničkog čišćenja

Policija Bijeljine dostavila izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv maloljetnika koji je vrijeđao Bošnjake

Premijerno prikazan dokumentarni film 'Janja - logor bez žice'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom