Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 15:59 |

Fondacija "Istina za Goražde" poziva na dosljedno provođenje Državne strategije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. februara (FENA) - Predstavnici Fondacije "Istina za Goražde" pozvali su danas nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno poduzmu neophodne mjere kako bi se dosljedno provodila Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, prvenstveno na području regije Goražde i u cijeloj državi BiH.

Pres-konferencija Fondacije organizirana je u namjeri da se ukaže na utvrđivanje propusta i površnosti u realizaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području terora i opsade bivše regije Goražde, i davanja preporuka organima vlasti, Tužilaštvima i sudovima u BiH koji su zaduženi za realizaciju Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju opsada Goražda. 

Predstavnici Fondacije podsjetili su da je u periodu od 1992. do 1995. godine tokom više od 1.300 dana opsade Goražde bilo potpuno izolovana enklava sa oko 70.000 stanovnika, od kojih oko 40.000 protjeranih i raseljenih iz susjednih opština Foče, Čajniča, Rudog, Višegrada, Rogatice i Pala. U tom periodu  ubijeno je blizu 4.000 civila od čega 123 djece, teško je ranjeno preko 5.000 civila među kojima i 428 djece, istaknuto je na pres-konferenciji.

Naglašeno je da unutar pravosudnih institucija do danas nije podignuta niti jedna optužnica za pomenute namjere i posljedice koje su utvrđene i prezentovane, iako je, kako je istaknuto, Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina to postavljeno kao prioritet.

- Analiza upućuje na sve slabosti i propuste na nivou pravosudenih institucija na primjeru opsade i terora nad Goraždem i njegovim stanovništvom koje je u odnosnom periodu, između ostalog, živjelo u zaštićenoj zonu UN-a - rečeno je.

Fondacija "Istina za Goražde" predlaže Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postupanje nadležnih tužilaštava u predmetima vezanim za opsadu i teror nad stanovništvom Goražda i poduzme mjere prema odgovornim osobama za ovakav rad i, kako ocjenjuju, tendenciozno vođenje postupaka koji, istakli su, dodatno ubijaju žrtve zločina i časne učesnike odbrane golih života u goraždanskom okruženju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'