Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 15:19 |

Advokat Konjić: Predmet "Salihović" ne može se prenijeti na Općinski sud

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine donio je Rješenje kojim je nadležnost za vođenje postupka protiv Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, prenio na Općinski sud u Sarajevu (OSS).

Kako je Feni kazao Salihovićev advokat Rifat Konjić, u Rješenju je navedeno da za taj predmet jeste nadležan Sud BiH, ali „da se iz razloga pravičnosti, nepristrasnosti...“ taj slučaj treba prenijeti na OSS.

Po njegovim riječima, na spomenuto rješenje, najprije, se žalilo Tužiteljstvo BiH, a potom i odbrana Gorana Salihovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

U vezi s tim, advokat Konjić smatra da se predmet 'Goran Salihović' ne može prenijeti na Općinski sud u Sarajevu, navodeći kako u zakonu jasno stoji zašto se to ne može učiniti.

Optužnica od 14. decembra Salihovića tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH, kao imenovani nositelj pravosudne funkcije - glavni tužitelj Tužiteljstva BiH od 01.02.2013. do 28.09.2016. godine postupao suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno da je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inozemstvu na mjesečnom nivou, te na taj način priskrbio korist u iznosu većem od 50.000 KM.

Kako se u optužnici navodi, prilikom službenog putovanja/povratka iz Pariza, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH), zbog turističkog obilaska grada unatoč upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

To je, prema tužbenim navodima, za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović u tom momentu platio vlastitim sredstvima, ali je po povratku od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu Tužiteljstvo refundira iznos od 3.874 marke, a potom je DKPTBiH izvršio povrat novca Tužiteljstvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

U međuvremenu, Salihović je u Sudu Bosne i Hercegovine negirao krivnju za djelo za koje je optužen.

Usljed disciplinskog postupka koji je prethodno protiv njega vođen, Salihović je u septembru 2016. godine suspendiran s pozicije glavnog državnog tužitelja, a u novembru 2017. i službeno smijenjen s te pozicije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'