Bosna i Hercegovina     | 16.02.2019. 09:48 |

Štefanek: Nova delegacija BiH u PS Vijeća Evrope mora se suočiti s izazovima

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 16. februara (FENA) – Nakon okončanja procesa formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje se izbor novih članova Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Piše: Senka Trgovčević

Novi članovi će se, kazao je u razgovoru za Fenu šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefánek, morati suočiti s brojnim izazovima, kao što je kriza koja se odnosi na nesudjelovanje delegacije Ruske Federacije, a i "moguća izmjena Poslovnika trebat će biti riješena".

- Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) ima veoma tešku i važnu godinu ispred sebe. Naglasak će biti na sjednici u junu, kada će PSVE izabrati novog generalnog sekretara Vijeća Evrope za narednih pet godina - rekao je Štefánek.

Vijeće Evrope u ovoj godini nastavlja projekat Škole političkih studija (SPS) BiH, koju će pohađati trideset mladih. Oni će, po riječima Štefáneka, moći sudjelovati na Svjetskom forumu za demokratiju u Strasbourgu u novembru 2019. godine.

- Škola će im pružiti kvalitetnu obuku kako bi se pojavili novi demokratski lideri i povećavalo njihovo razumijevanje demokratskih vrijednosti, a čime bi se osnažili da vode promjenu prema istinskom demokratskom upravljanju u BiH. SPS je velika vrijednost, iskustvo i vrlo dobra referenca za mlade ljude. Ako pogledate listu alumnista naći ćete imena mnogih uspješnih bh. političara - navodi Štefánek.

Zahvaljujući Vijeću Evrope okončan je projekt čiji je cilj bio reintegracija nasilnih i ekstremnih zatvorenika u Bosni i Hercegovini.

Govoreći koliko je BiH potrebno za uspješnu reintegraciju zatvorenika u društvo, Štefanek napominje da radikalizam i nasilni ekstremizam ne poznaju granice i da je to uvijek regionalni i međunarodni problem.

- Nijedno društvo nije imuno na radikalizam i nasilni ekstremizam, a BiH nije iznimka od toga. Rješavanje uzroka radikalizma i nasilnog ekstremizma zahtijeva djelovanje svih vlasti - vjerskih, zdravstvenih, obrazovnih, policijskih, pravosudnih i drugih organa da rade zajedno. Dobro je prepoznati da postoji dovoljan konsenzus da BiH treba poduzeti više koraka u tom pogledu. Najvažniji aspekt je poboljšanje ekonomskih prilika i zato je podrška EU agendi najveći prioritet za BiH - kaže Štefánek.

Međunarodna zajednica u BiH je ubrzala donatorske programe usmjerene na deradikalizaciju i reintegraciju. Završen je jedan pilot-program vezan za potporu reintegraciji nasilnih i ekstremističkih zatvorenika u BiH koji je financirala britanska vlada u martu 2018. godine.

- Upravo prošlog mjeseca pokrenuli smo novi 24-mjesečni projekat koji zajednički podržavaju britanska vlada i Ured USAID-a u BiH, a koji predstavlja nastavak projekta koji financira britanska vlada od 2018. godine. Projekat će se provoditi u bliskoj saradnji s partnerima iz ministarstava pravde BiH, Federacije i Republike Srpske i njihovih partnera iz državnih i entitetskih agencija za provedbu zakona, službi socijalne skrbi, kao i organizacija civilnog društva i drugih relevantnih aktera. Ne radi se samo o reintegraciji, nego je vrlo važan i preventivni aspekt. Sprečavanje radikalizacije u zatvorima i dalje predstavlja značajan izazov u mnogim zemljama. Na temelju naučenih lekcija naših lokalnih partnera i najbolje prakse EU, također ćemo se usredotočiti na programe prevencije u zatvorima - istakao je Štefánek.

U dosadašnjem radu podržao je brojne sportske aktivnosti u BiH, među kojima je međunarodni omladinski turnir "Football Friends" jer je, kako kaže, sport vrlo važan alat posebno za mlade ljude kako bi se okupili.

- Sudjelovao sam na prvom turniru Football Friends 2017., a zatim i u 2018. i bio sam zadivljen duhom mladih fudbalera, profesionalnih i amatera, iz svih bivših jugoslavenskih republika. Pomirenje je vrlo važno, posebno u mjestima kao što je Foča s tužnom istorijom tokom rata 1992-95. Fudbal je fenomen, a Vijeće Europe s UEFA-om priprema jedan zanimljiv projekat u BiH i Crnoj Gori i nadam se da će se to ostvariti u bliskoj budućnosti - rekao je Štefánek.

Budući da je pažljivo pratio Zimske olimpijske igre 1984. godine, nada se da je održavanje Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih 2019. uspjelo vratiti olimpijski duh u Bosni i Hercegovini. 

- Evropa je primijetila EYOF i sretan sam što su se oba entiteta, Federacija i Republika Srpska, ujedinili u organizovanju ovogodišnjih igara, kojima sam prisustvovao - poručio je u razgovoru za Fenu šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefánek.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Karamehić-Abazović: BiH nije zastupljena u svim tijelima i institucijama Vijeća Evrope

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo