Stranačke aktivnosti     | 15.02.2019. 10:14 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Poštovani, 

U prilogu Vam dostavljamo poslaničko pitanje Saše Magazinovića, zastupnika u PS BiH, i obrazloženje istog, a u vezi sa sigurnosnim aspektima uvođenja 4G mreže u Bosni i Hercegovini i javnim nabavkama koje se provode kao dio realizacije projekta, a sve sa ciljem informisanja Parlamenta BiH i javnosti o tome da li se i na koji način vodi računa o sigurnosti države, njenih institucija, ali i sigurnosti i privatnosti komunikacije svih građana pojedinačno u periodu pred nama. 

Nadamo se objavi u Vašem cijenjenom mediju.

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE
n/r predsjedavajuće 

U skladu sa članom 166. i 170. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 79/14, 81/15 i 97/15) postavljam sljedeća 

POSLANIČKA PITANJA 

1.                  Imate li saznanja u kojoj su fazi javne nabavke u vezi sa uvođenjem 4G mreže i da li su u tom procesu zadovoljeni svi sigurnosni aspekti kod uspostavljanja ove mreže u Bosni i Hercegovini?

2.                  Da li su poduzete mjere za zaštitu od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža, te za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti?

3.                  Da li ste vodili bilo kakve aktivnosti u pravcu zadovoljavanja preduslova u procesima nabavki i/ili stranih ulaganja kako bi smo mogli tvrditi da će sigurnost građana i države biti neupitna? Pri tome podrazumijevam sastanke, iniciranje rasprave u institucijama i između institucija, analize, upozorenja institucijama čija je direktna nadležnost nabavka opreme i sl.

4.                  Da li imate saznanja o tome da li u procesu nabavki opreme za 4G eventualno učestvuju kompanije podložne kontroli stranih vlada?

5.                  Da li sa odgovornošću možete tvrditi da se u procesu uvođenja 4G mreže sve aktivnosti vode u skladu sa najvišim sigurnosnim standardima i da se može garantovati da neće biti narušena sigurnost države i njenih građana, te privatnost buduće komunikacije i prenosa podataka korištenjem 4G mreže?

 Obrazloženje:
Imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina jedina evropska zemlja koja nema pokrivenost 4G mrežom, te da je proces uvođenja 4G mreže u toku, jako je važno da Parlament BiH i javnost budu upoznati šta se poduzima u smislu mjera zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža i stvaranja pretpostavki za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti. 

Postavljanjem navedenih poslaničkih pitanja želim ukazati na informatičku sigurnosti kao važan resurs svake države, ali i postojanje sve sofisticiranijih prijetnji u cyber prostoru. 

Kritični element nacionalne sigurnosti je svakako sigurnost telekomunikacijskih mreža i usluga, koje igraju ključnu ulogu u ukupnoj sigurnosti društva, a privlačne su za cyber napade. Zbog toga prioritetom u smislu sigurnosti se mogu smatrati i nabavke vezane za telekomunikacije, projektno

finansiranje, strane investicije i licenciranje, te o svemu tome treba voditi računa od samog početka, prije nego što budu instalirane potencijalno kompromitirane mreže i dugoročno bude narušena sigurnost države i građana. 

Logično bi bilo da se institucije zalažu za sigurne telekomunikacione mreže, te smatram da bi bilo dobro da i javnost obavijeste o tome koje su sve mjere poduzete kako bi se zaštitila i država i građani, te obezbjedio siguran protok podataka i zaštita privatnosti.

Sve ovo pitam imajući u vidu stav Ministarstva sigurnosti izrečen prije 4 godine u kojem se kaže:

„Ministarstvo sigurnosti BiH problem zloupotrebe interneta u terorističke i ekstremističke, ali i druge kriminalne svrhe vidi jednim od ključnih sigurnosnih problema u Bosni i Hercegovini, te smatra kako se isključivo sveukupnim angažmanom svih relevantnih tijela javnog i privatnog sektora može unaprijediti sigurnost interneta u BiH.“ 

Pitanje postavljam:

Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Ministru sigurnosti Draganu Mektiću

Zamjeniku ministra prometa i komunikacija Saši Dalipagiću Direktor SIPA-e Perici Staniću

Direktor OSA-e Osmanu Mehmedagiću  

Odgovor tražim u pisanoj formi, u skladu sa članom 171. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Poslanik SDP BiH Saša Magazinović

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'