Svijet     | 15.02.2019. 08:54 |

Trump uvodi vanredno stanje

FENA Internet

WASHINGTON, 15. februara (FENA) - Američki Kongres usvojio je kompromisni prijedlog o graničnoj sigurnosti, uz pomoć kojeg će se izbjeći nova djelimična blokada rada američke vlade, ali predsjednik Donald Trump planira da uvede vanredno stanje, navodi AP.

Trump planira da uvede vanredno stanje i na taj način "zaobiđe" kongresmene kako bi se domogao novca za izgradnju zida na američkoj granici s Meksikom.

Bijela kuća je saopćila da će Trump potpisati sporazum kojim će se omogućiti djelimični nastavak rada federalne vlade, dodajući da će poduzeti i druge mjere, uključujući proglašavanje vanrednog stanja.

Navodi se da je cilj tih mjera "osigurati nacionalnu sigurnost i zaustaviti humanitarnu krizu na granici".

Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, na Twitteru je navela da predsjednik Trump na ovaj način ispunjava obećanje koje je dao da će sagraditi zid na granici s Meksikom.

Očekuje se da će američki Senat i Kongres danas glasati o zakonu kojim bi se izbjegao novi prekid rada federalne vlade.

Kongres je odvojio oko 1,4 milijarde dolara za Trumpov zid, umjesto 5,7 milijardi koliko je on tražio za njegovu izgradnju.

Američke demokrate su  osudile predsjednikov potez, a pojedine savezne države SAD, kojima prijeti gubitak novca zbog Trumpovog poteza, najavile su tužbe, navodeći da američki predsjednik zloupotrebljava svoj položaj.

Slične odluke  Obame, Busha i Clintona bile su usmjerene na rješavanje kriza u inozemstvu kako bi se blokirali strani interesi ili subjekti povezani s terorizmom. Neki su zabranili određeni uvoz ili ulaganje u zemlje povezane s kršenjem ljudskih prava, podsjeća AP.

"Izuzetno je rijetko da predsjednik proglasi vanrednu situaciju u nacionalnom kontekstu i u pokušaju da finansira domaće građevinske projekte, posebno one koje je Kongres izričito odbio finansirati", rekao je Andrew Boyle, advokat u programu nacionalne sigurnosti u Brennan centru za pravosuđe.

"One (vanredne situacije) koje su bivši predsjednici proglasili su drugačije vrste", rekao je Boyle.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo