Kultura     | 14.02.2019. 18:25 |

U Muzeju Sarajeva otvorena izložba fotografija Budimpeštanska bajka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - U Muzeju Sarajeva danas je u okviru programa Sarajevske zime otvorena izložba fotografija „Budimpeštanska bajka”.

Nakon pozdravnih riječi direktora Muzeja Mirsada Avdića izložbu je otvorio direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić u prisustvu autora Otto Kaisera i ambasadora Mađarske u BiH Krisztiána Pósa.

Spahić je kazao da je ovom izložbom autor povezao dva vijeka života i magije Budimpešte, te izrazio zadovoljstvo vrhunskim umjetničkim djelima sa kojima se Mađarska predstavlja na Sarajevskoj zimi i u BiH.

"Bajke Budimpešte" je paralelna izložba Imre Kinszkog i Otta Kaisera sastavljena od fotografija Budimpešte. Materijal se sastoji od 40 crno-bijelih fotografija od čega je 20 fotografija Kinskog koji je preminuo u Holokaustu, a drugih 20 fotografija predstavlja paralelu njegovog suvremenog kolege Kaisera, nove slike Budimpešte sa poklapanjem u raspoloženju, ritmu i tematici.

Slike dva fotografa, kako je istaknuto, zamagljuju godine i skrivaju lokacije. Fotografije Kinszki Imrea nastale početkom XX vijeka i fotografije fotografa Ottó Kaisera, nastale skoro stotinu godina kasnije, govore iste priče. Lelujanje njih dvojice povezano je sa bajkom u Budimpešti, dok se kamenje kotrlja sa istim divljenjem kao i ljubav prema ljudima. 

Fotografije i spisi Imres Kinszkog (1901-1945), koji je preminuo u Holokaustu, redovno su se pojavljivali u mađarskoj štampi, a njihove snimke su objavljivale i prestižne strane novine kao što su National Geographic ili American Photographi.

Ottó Kaiser je rođen 1953. godine u Papi, malom mađarskom gradiću. Nakon završetka fotografskog obrazovanja, pokušavao je da otkrije tajne svog zanata u studijima starih fotografa. Objavljeno je skoro četrdeset njegovih albuma, a njegov rad je putem izložbi obišao više od pedeset zemalja. Često surađuje sa piscima, pjesnicima, muzičarima sa kojima stvara kratke filmove.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana