Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 17:36 |

Promocija dokumentarnog filma o sizifovskoj borbi Fate Orlović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Promocija dokumentarnog filma "Nana Fata - bosanska heroina" koji donosi priču o sizifovskoj borbi Fate Orlović za uklanjanje bespravno izgrađene crkve u njenom dvorištu, bit će upriličena 2. marta u Memorijalnom kompleksu Kovači.

Inicijativu za snimanje ovog filma pokrenuo je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija prije dvije godine, s namjerom skretanja pažnje javnosti na dugogodišnju borbu ove Bošnjakinje protiv sistema u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Potpuno bespravno Pravoslavna crkva u dvorištu Fate Orlović izgrađena je 1996. godine i danas je netaknuta na tom mjestu, zbog čega je Orlović krenula u pravnu bitku, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

Autori filma smatraju da je ovo reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u ovaj bh. entitet, a nana Fata iz Konjević Polje nadomak Bratunca u međuvremenu postala je simbol povratničkog prkosa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo