Regija     | 14.02.2019. 16:12 |

Slovenija priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. veljače (FENA) - Slovenija je u četvrtak priznala predsjednika parlamenta Venezuele, oporbenog čelnika  Juana Guaidoa, za privremenog predsjednika te južnoameričke države koju potresa teška politička i ekonomska kriza.

 "Učinili smo to isključivo s ciljem da se u Venezueli što prije raspišu prijevremeni izbori koji će biti slobodni, pošteni i demokratski", kazao je nakon redovite sjednice vlade ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Slovenija je tako postala 24. članica EU-a koja je odlučila priznati Guaidoa, dodao je. 

Takva odluka slovenske vlade u prvom redu je potpora narodu Venezuele koji već godinama trpi zbog teške krize zbog čega se mnogi stanovnici iseljavaju. Sadašnja vlada Nicolasa Madura pod vodstvom Nicolasa Madura izvodi sustavnu represiju i uzurpaciju vlasti, kazao je Cerar, prenosi Hina. 

Zadnja dva tjedna Cerar je upozoravao da Slovenija što prije treba priznati Guaidoa za privremenog predsjednika kako ne bi ostala zadnja članica EU-a koja će to učiniti.

Pitanje priznanja Guaidoa podijelilo je koalicijsku vladu u kojoj je pet stranaka. Priznanju Guadioa najžešće se suprotstavlja stranka Ljevica (L) koja ne sudjeluje u manjinskoj Šarčevoj vladi, ali podržava neke njezine projekte i osigurava joj parlamentarnu većinu.

Ta stranka je u četvrtak priopćila da se i dalje protivi odluci vlade.

"Takva je odluka za nas neprihvatljiva i tražit ćemo njezino poništenje", kazala je na konferenciji za novinare Violeta Tomič, zastupnica Ljevice.

Priznanje Guaidoa povećava opasnost od građanskog rata u Venezueli, rekla je Tomič.

Ocijenila je da današnja odluka slovenske vlade svakako ne doprinosi boljoj suradnji Ljevice s koalicijskom vladom, ali nije željela potvrditi da će ta stranka ubuduće uskratiti potporu drugim vladinim projektima. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'