Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 13:55 |

Flocken - Prioritet nezavisnosti sindikata i uvažavanju socijalnih partnera

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Direktorica Evropskog odjela Međunarodne organizacije sindikata obrazovanja (Education International) Susan Flocken izjavila je danas u Sarajevu kako su - nezavisan sindikalni pokret, socijalni dijalog i uvažavanje socijalnih partnera, ključni elementi efikasnog sindikalnog organiziranja i djelovanja.

Flocken, koja u glavnom gradu BiH boravi povodom održavanja regionalne konferencije o temi „Podrška sindikalnim pravima i slobodama u BiH“, podsjetila je kako dolazi iz organizacije koja u ovom trenutku predstavlja 11 miliona učitelja i nastavnika i koja je socijalni partner na evropskom nivou, prepoznata od Evropske unije (EU), navodeći da je u BiH radi sagledavanja trenutnog stanja u vezi sa socijalnim dijalogom.

- Za nas kao socijalnog partnera na evropskom nivou ključna je stvar međusobno uvažavanje poslodavaca s jedne i sindikata obrazovanja s druge strane - potcrtala je visoka gošća, navodeći kako je održavanje redovnih sastanaka predstavnika poslodavaca i sindikata ključni mehanizam za postizanje dogovora, odnosno rješavanje eventualnih nesporazuma.

Kazala je kako je zaprepaštena informacijom da već 15 mjeseci nije održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, uz uvjerenje da će u biti napravljeni neophodni koraci na tom planu, te da će se podići nivo poštovanja sindikata kao socijalnog partnera.     

- Za nas postojanje socijalnog dijaloga prilikom uvođenja bilo kakvih novih mjera koje se direktno, ili indirektno tiču zaposlenih u sektoru obrazovanja podrazumjeva prethodno konsultovanja s predstavnicima radnika, odnosno zaposlenih u obrazovanju - precizirala je Flocken, podsjećajući kako to uključuje konsultacije o novim odredbama, zakonima, aktima...

Ocijenila je kako je u tom pogledu potrebno načiniti promjene kojima će biti uvažene želje obje strane, a kako bi se došlo do smislenih i konkretnih rezultata.

Izražavajući zahvalnost povodom jasno iskazane podrške, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović je, također, potcrtao činjenicu da Ekonomsko-socijalno vijeće ne funkcionira duži vremenski period (15 mjeseci) te da još nije definirana najniža cijena rada.

U vezi s tim, pozvao je Vladu FBiH i Udruženje poslodavaca da što prije sjednu za pregovarački sto i definiraju spomenute prioritete u sektoru obrazovanja.

- Želim da informiram javnost i opet pozovem premijera FBiH da definiramo najnižu cijenu rada i da to bude uloga Vlade FBiH, a ne da, kao što je to učinjeno na sastanku 22. januara, kojim je predsjedavao federalni premijer, zajedno s predsjednikom Udruženja poslodavaca i još nekoliko granskih sindikata, gdje je dogovarano formiranje nove sindikalne centrale - kazao je Šatorović.

Dodao je da oni poštuju pluralizam u sindikatu i činjenicu da ima onih koji se ne slažu s izborom rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), ali da se protive situaciji u kojoj ih mora organizirati Vlada i poslodavci „da bi oni bili sutra u formi žutih sindikata, odnosno sindikata koji će biti u službi onih koji su ih i organizirali“.

- Dakle, jasna je poruka i poziv: Prestanite to raditi! Definirajmo cijenu rada, zaustavimo odlazak mladih iz zemlje. To je uloga svih društveno odgovornih osoba u sistemu FBiH. I još jednom ponavljam, da kada bude definirana najniža cijena rada, donesen zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o zaštiti na radu i zakon o štrajku koji će omogućiti legalnu organizaciju štrajka radnika, tog momenta ću odstupiti s pozicije predsjednika SSSBiH-a, jer sam tog momenta ispunio svoju misiju - poručio je Šatorović.

Kako je rečeno, akcenti/poruke koje su bile u fokusu pres-konferencije i spomenutog regionalnog skupa bit će proslijeđene u Brisel, odnosno Evropskoj komisiji.

Inače, regionalna konferencija u znak podrške sindikalnim pravima u BiH, a koju su organizirali sindikati obrazovanja iz BiH, u Sarajevu je, pored predstavnika iz BiH, okupila i sindikalne predstavnike i lidere iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.              

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta