Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 13:57 |

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je drugog dana sjednice, koja je počela jučer u Sarajevu, donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovani su: Dalida Burzić, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine; Stanko Blagić, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine; Amir Kapetanović, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine i Braco Stupar, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Semir Mehanović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini; Dijana Gluhaković, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci; Sandra Budiša, na poziciju dodatnog sudija Osnovnog suda u Banja Luci i Ines Čolić, na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Banja Luci.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Nives Abdagić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Haris Jusufbašić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu;
Esma Jusić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Jasenka Potogija, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Amela Selimović Fazlagić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu;Dunja Čolaković Karahodžić, na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu; Mia Humačkić, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Mostaru i Marija Muselimović, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Ljubuškom.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovane sudije i tužioci će stupiti na dužnost 1. aprila, dok će stručni saradnici stupiti na dužnost 1. marta 2019. godine, saopćeno je iz VSTVBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo