Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 13:12 |

Univerzitet 'Džemal Bijedić' obilježio 42. rođendan

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 14. veljače (FENA) - U povodu 42. godišnjice postojanja i rada Univerziteta "Džemal Bijedić" u Centru za kulturu Mostaru održana je svečana akademija te visokoškolske ustanove.

Dobrodošlicu rektorima i prorektorima javnih sveučilišta u BiH te predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, konzulima i predstavnicima vjerskih zajednica te profesorima i kolegama zaželio je prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić".

Rektor se u svom govoru osvrnuo na globalne i društvene promjene koje se, kako je rekao, održavaju i na rad Univerziteta, kao i na miješanje politike u upravljačke strukture visokoškolskih institucija, istaknuvši potrebu otvorene rasprave o toj problematici.

- Društveni razvoj je dijelom uvjetovan sposobnošću univerziteta da stane u obranu definiranih vrijednosti i moralnih vrlina suvremenih društava - istaknuo je rektor Univerziteta.

Kako i u kojem pravcu će ići daljnji razvoj univerziteta, dodao je, teme su brojnih razmišljanja kongresa i tribina u svijetu.

- Veliki dio europskih univerziteta operativno se kreće u smjeru povećanja uključenosti studenata u poslovno i razvojno okruženje, u smjeru suradnje s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, dok javni univerziteti u BiH, kao dio društva, apsorbiraju događanja u društvu, što rezultira reformama koje se provode na način da postoje prijetnja za kvalitetu i dostupnost obrazovanja - poručio je Zlomušica.

Kritičari, istaknuo je, univerzitet vide kao zastarjelu i konzervativnu sredinu koja je samodostatna, egoistična i privilegirana u društvu više nego što to zaslužuje, te kao ustanovu koja školuje kadrove za biroe rada i koji ima slabu odgovornost za zajednicu i društvo.

Po njegovim riječima, miješanje političkih partija u upravljačke strukture, kao i sve veće sudjelovanje sveučilišnih profesora u političkim strankama ima značajan utjecaj na rad visokoškolskih ustanova.

- Ta kompleksna pitanja traže dublju analizu cjelokupnog društva. Ono oko čega se možemo složiti je da se bh. univerziteti ne svrstavaju na zavidne pozicije na rang listama svjetskih visokoškolskih institucija i na tome možemo svi zajedno raditi - ustvrdio je rektor.

Zlomušica je naveo podatak da je u BiH tijekom 2017. godine postojalo pedesetak visokoškolskih ustanova, a od toga broja samo 26 visokoškolskih ustanova uspješno okončalo institucionalne akreditacije.

U HNŽ-u trenutno djeluje sedam visokoškolskih ustanova i nemoguće je smisleno obrazložit potrebu i opravdanost osnivanja novih privatnih visokoškolskih ustanova, dodao je rektor.


Obilježavanje godišnjice Univerziteta započelo je 5. veljače prezentacijom znanstveno-istraživačkih i međunarodnih projekata.

U sklopu manifestacije dodijeljeno je oko sedamsto diploma studentima, upriličen prijam za umirovljene uposlenike Univerziteta te su predstavljene publikacije u izdanju Univerziteta 2018. godine, a za sutra je najavljena promocija "Zbornika radova Džemal Bijedić – 100 godina od rođenja i 40 godina od smrti".

Univerzitet "Džemal Bijedić" utemeljen je 11. veljače 1977. godine. Tijekom ratnih događanja Univerzitet nije prestajao s radom, a od srpnja 2015. godine Univerzitet djeluje kao integrirani, a u njegovom sastavu je osam visokoškolskih ustanova, tri instituta i dva centra.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svečana sjednica Senata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Nastavnički fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić' otvorio sportsku dvoranu

Dan nauke na Univerzitetu "Džemal Bijedić"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo