Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 11:53 |

Interaktivne radionice u cilju povećanja sigurnosti osnovaca u školama ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 14. februara (FENA) – Interaktivnim radionicama u sklopu projekta preventivnog podizanja sigurnosti u školama, koje će tokom februara realizirati u svim osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, partneri u projektu - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK) i Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP), žele preduprijediti vršnjačko nasilje u osnovnim školama na području tog kantona.

-Prethodnih smo dana imali nekoliko radionica na području grada Zenice. Na radionicama učestvuju po dva učenika iz svakog odjeljenja starijih razreda, od šestog do devetog razreda osnovnih škola, a u narednom ćemo periodu radionice proširiti i na srednje škole - ističe stručni saradnik za školsku higijenu INZ-a Nino Hasanica.

Učenici su, navodi, podijeljeni u više grupa, u kojima se  govori o preuzimanju odgovornosti djece za svoje postupke, uče se vještinama prve pomoći, a na kraju se provodi i neka vrsta suđenja.

MUP ZDK-a, kako ističe portparol Uprave policije Aldina Alić, rado učestvuje u projektima koji u osnovi svog djelovanja imaju unapređenje sigurnosti ljudi. U sklopu ovog projekta, akcenat je stavljen na povećanje sigurnosti djece u školama, odnosno na prevenciju nedozvoljenih i nezakonitih ponašanja.

Alić dodaje kako će policajci educirati mlade o posljedicama njihovog eventualnog negativnog ponašanja te odgovornosti za počinjena određena djela. Sve bi u narednom periodu trebalo dati i određene rezultate u poboljšanju, a u kontekstu odgovornijeg ponašanja mladih i povećanju njihove svijesti o posljedica i odgovornosti.

Ove su radionice bazirane i na tekstu pozorišne predstave "Kamenje", koja je realizovana u saradnji INZ-a i BNP-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana