Svijet     | 14.02.2019. 11:49 |

Pompeo pozvao na novu eru saradnje na Bliskom istoku

FENA Internet

VARŠAVA, 14. februara  (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je u četvrtak na novu eru saradnje na Bliskom istoku i izjavio je da nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da ostane na marginama bavljenja regionalnim izazovima kao što su Iran, Sirija, Jemen i izraelsko-palestinski mirovni proces.

Pompeo je održao govor u jeku napetosti s Evropskom unijom oko odluke Washintona da se povuče iz nuklearnog sporazuma postignutog u 2015. između Irana i svjetskih sila i iznenadne objave povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

- Sjedinjene Države traže novu eru saradnje između svih naših zemalja u suprotstavljanju tim izazovima - poručio je Pompeo ministrima vanjskih poslova i ostalim zvaničnicima iz više od 60 zemalja u Varšavi.

Pompeo se suzdržao od direktnih kritika Irana i umjesto toga j uvrstio Islamsku Republiku na listu bliskoistočnih izazova, istovremeno priznajući međusobne razlike među zemljama učesnicama konferencije oko tema koje su na dnevnom redu.

- Nijedan od tih regionalnih izazova neće se riješiti sam od sebe. Moramo raditi zajednički na sigurnosti. Nijedna zemlja ne može priuštiti sebi da ostane na marginama - kazao je šef američke diplomatije.

Evropski saveznici Washingtona izrazili su zabrinutost da bi se konferencija mogla pretvoriti u lavinu osuda Irana i pojačati napetosti s Islamskom Republikom, koja je nazvala skup u Varšavi "očajničkim cirkusom ", prenosi Reuters.

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta