Najave     | 14.02.2019. 07:18 |

EU finansira tri projekta namijenjana borbi protiv korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Evropska unija finansirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura, u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava.

Radi se o projektu "Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije - IPAK",  vrijednosti  750.000 eura, koji će osigurati pomoć tijelima i ostalim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima u BiH kako bi se tom izazovu pristupilo na jači i angažiraniji način.

Drugi od projekata, koji će danas biti predstavljen u Sarajevu, je projekat "EU4Justice - podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", vrijedan 2,2 miliona eura.

Taj projekat provodi se u saradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje saradnje krivičnog pravosuđa.

I treći projekt nazvan  "EU podrška protiv korupcije u BiH", vrijednosti  500.000 eura, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!