Svijet     | 13.02.2019. 19:38 |

EP: Podrška Prometnoj zajednici važan korak u integraciji zapadnog Balkana u EU

FENA Agencije

STRASBOURG, 13. veljače (FENA) – Europski parlament dao je u srijedu snažnu podršku Ugovoru o osnivanju Prometne zajednice, koji proširuje prometnu suradnju između Europske unije i zapadnog Balkana te, prema mišljenju Europske komisije, potiče zakonodavstva tih zemalja na usklađivanje s europskom legislativom, što predstavlja važan korak u njihovoj europskoj integraciji.

 Karima Delli, zastupnica Zelenih, u ime Odbora za promet i turizam sastavila je preporuku o Ugovoru o osnivanju Prometne zajednice, koju je na plenarnom zasjedanju podržalo 607 zastupnika Europskog parlamenta, dok je 63 bilo protiv, a troje suzdržano.

Prometna zajednica predstavlja okvir za suradnju između Europske unije i zemalja zapadnog Balkana na području cestovnog i željezničkog prometa te pomorskog i prometa unutarnjim plovnim putevima, na temelju relevantnog europskog zakonodavstva, uključujući područja poput tehničkih standarda, zaštite i sigurnosti, javne nabave i okoliša te socijalne politike.

Ugovor o Prometnoj zajednici stupio je na snagu u privremenoj primjeni koncem 2017., nakon što su ga u srpnju i listopadu u okviru inicijative Zapadnobalkanske šestorke potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija te Europska unija, dok među navedenim balkanskim državama Kosovo jedino zasad nije ratificiralo ugovor, javlja Hina. 

Europska komisija je u srpnju prošle godine u prijedlogu Ugovora o osnivanju Prometne zajednice ocijenila kako će takva suradnja biti korisna u okvirima pristupanja zapadnog Balkana Europskoj uniji jer će ubrzati usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU-a.

Komisija je u istom dokumentu dodala kako će Ugovor biti "ključan instrument" u poticanju procesa reformi u kontekstu inicijative Zapadnobalkanske šestorke.

Prometna zajednica predstavlja odgovor na ograničenja Memoranduma o razumijevanju, kojeg su 2004. potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu i Europska komisija s ciljem proširenja Transeuropske prometne mreže (TEN-T) na zapadni Balkan, objašnjava u tekstu preporuke zastupnica Delli.

Kosovo, međutim, ima važna otvorena pitanja s Europskom unijom, poput viznog režima što Priština ne propušta spomenuti svakom prilikom, te se o tome u utorak oglasio kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli u izjavi koju je prenio portal Euractiv.

"Građani Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije, mogu putovati u Europu bez viza. Moja država, Kosovo, ostaje jedina europska demokracija čijim je građanima uskraćeno takvo pravo", rekao je Pacolli. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom