Kultura     | 14.02.2019. 10:52 |

Izložba radova Adnana Softića uz diskusiju o temi 'Arhitektura i nasilje'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Izložba radova Adnana Softića "A better History – No.3" bit će otvorena u petak, 15. februara u Galeriji Collegium artisticum, a bit će praćena diskusijom o temi "Arhitektura i nasilje" organiziranoj u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH.

Učesnici razgovora bit će Elša Turkušić (Arhitektonski fakultet Sarajevo), Kenan Vatrenjak (Filter Arhitektura, Sarajevo), Adnan Softić (autor izložbe) i Sanela Nuhanović (kustosica izložbe).

Umjetnik Adnan Softić se u prvoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu, koja će u galeriji Collegium artisticum biti otvorena do 2. marta, bavi značenjem arhitekture u nacionalnom i nacionalističkom narativu.

Centralni motiv ove umjetničke serije radova je projekt "Skopje 2014": Gigantomanski plan makedonske vlade, koji Skoplje, pored Atine i Rima, želi etablirati kao novu kolijevku antike i Evrope - bez ikakvih arheoloških osnova, potpomognut "alternativnim činjenicama". 

- Faktička prošlost pri tome gubi na značaju i historija funkcioniše samo još po principima literarne istine. Da li je to nešto sasvim novo? Koje posljedice ima takva proizvodnja historije? Na primjeru gradilišta "Skopje 2014" Adnan Softić se umjetnički i istraživački suočava sa prirodom historijske politike i nacionalizma - ističe se u saopćenju Galerije Collegium artisticum.

Knjiga nastala o ovoj temi "A better History/Eine bessere Geschichte" bit će predstavljena u okviru programa otvorenja izložbe.

Umjetnik i režiser Adnan Softić rođen je 1975. godine u Sarajevu. Studirao je film i estetsku teoriju na likovnoj akademiji u Hamburgu, gdje je radio kao profesor za film i Time-Based Media. U multimedijalnim i instalativnim radovima se uvijek iznova bavi pitanjima kulture i politike sjećanja. Njegovi radovi su predstavljeni na mnogobrojnim izložbama širom svijeta. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i prestižna stipendija Njemačke Akademije Villa Massimo u Rimu. Živi i radi u Hamburgu i Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'