Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 12:21 |

Općina Centar Sarajevo nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Sarajevska Općina Centra u 2017. godini započela je s realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u Federaciji BiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje, s obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta.

- Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali u Bosni i Hercegovini je tek u junu prošle godine na federalnom nivou usvojen Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom - naodi se u saopćenju iz Općine Centar. 

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na taj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

S tim u vezi, početkom 2017. godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za pomenutu namjenu tokom protekle dvije godine obezbijeđeno 200.000 KM, te odobreno oko 60 zahtjeva.

S obzirom da je projekt izazvao veliko interesovanje, Općina Centar je nastavila s njegovom realizacijom i u 2019. godini.

Svi zainteresovani mogu na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici Elektronski formulari naći i isprintati zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koji s potrebnom dokumentacijom mogu predati na protokol Općine Centar (Mis Irbina 1). Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana