Svijet     | 13.02.2019. 11:16 |

Ministri odbrane NATO-a razmatraju vojne opcije nakon INF-a

FENA Internet

BRUXELLES,  13. februara (FENA) - Ministri odbrane NATO-a razmotrit će na dvodnevnom sastanku koji počinje danas kakvi su koraci neophodni da se zaštiti Evropa ukoliko bilateralni sporazum o razoružanju između Rusije i Sjedinjenih Država propadne.

Sjedinjene Države i NATO optužuju Rusiju da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), razvojem sistema krstarećih raketa SSC-8.

Washington je objavio u ovom mjesecu da će se povući iz INF-a, a Moskva je slijedila njegov primjer recipročnim odgovorom na

Sjedinjene Države tvrde da imaju na raspolaganju šest mjeseci da uvjere Moskvu da poštuje sporazum prije nego što trajno propadne. NATO podržava američki stav.

U utorak je  generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio od  Rusije da "iskoristi posljednju priliku da zauzme odgovoran stav", naglašavajući da se NATO mora pripremiti za svijet bez INF-a.

Moskva nastavlja da razvija sisteme SCC-8 i opremila je nekoliko bataljona s njima, izjavio je novinarima čelnik NATO-a. Kazao je da NATO ne planira ponavljati ruske akcije.

- Ne namjeravamo razmjestiti nove nuklearne projektile u Evropi. Mi, međutim, trebamo osigurati da imamo efikasna sredstva odvraćanja i odbrane - izjavio je Stoltenberg.

Sporazum INF, koji zabranjuje nuklearne projektile dometa od 500 do 5.500 kilometara, stvorio je temelje za sigurnosnu strukturu Evrope nakon što je potpisan 1987. godine.

Ostale teme ministarskog sastanka su vojna ulaganja i  prisustvo NATO-a u Afganistanu.

To je prvi sastanak alijanse na koji je pozvana Makedonija, nakon što je potpisala protokol o pristupanju NATO-u prošle sedmice, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'