Svijet     | 13.02.2019. 10:54 |

UN upozorava na tešku humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 13. februara (FENA) - Visoka zvaničnica UN-a upozorila je na tešku humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini dok sukob u toj regiji ulazi u šestu godinu.

- Civili plaćaju najvišu cijenu. Više od 3.300 civila je ubijeno i skoro 9.000 je ranjeno otkako je sukob počeo  2014. godine - izjavila je  Ursula Mueller, pomoćnica generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja.

Interno je raseljeno  1,5 miliona ljudi, navela je ona u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

- Humanitarne posljedice su teške. U 2019. godini za 3,5 miliona ljudi bit će potrebna humanitarna pomoć i zaštita - mnogi od njih su starci, žene i djeca - kazala je Mueller.

Civili duž linije fronta pate od fizičkih i emotivnih posljedica ponavljanih, često intenzivnih, neprijateljstava. Granatiranja, snajperska paljba i nagazne mine postali su svakodnevna realnost za milione ljudi, tvrdi ona. 

- Civilna infrastruktura. Samo u 2018. godini zabilježeno je 89 slučajeva napada na vodovodnu i sanitarnu infrastrukturu, a u posljednjih 12 mjeseci 12 radnika vodovodne službe  je ranjeno u neprijateljstvima i u eksplozijama nagaznih mina - kazala je Mueller.

-Strane u sukobu moraju poduzeti sve mjere predostrožnosti koje su u njihovoj moći kako bi izbjegle, i u svakom slučaju minimizirale, štete po civile. Međunarodno humanitarno pravo mora se poštovati kako bi se zaštitili civili i ključna civilna infrastruktura - istaknula je zvaničnica Svjetske organizacije. 

- Iako humanitarni radnici danas imaju neznatno veći pristup civilima u potrebi u odnosu na period od prije godinu dana, posebno u regijama van vladine kontrole, humanitarni pristup često je nepredvidiv - izjavila je Mueller.

Naglasila je da više od 60 posto Plana humanitarnog odgovora u prošloj godini  nije finansiran. Kao posljedica toga, neki civili koji su u očajničkoj potrebi za pomoći, nisu u stanju da dobiju hranu, vodu i da im se omoguće sanitarije, zdravstvena zaštita i lijekovi, kao i zaštitne službe. 

Za Plan humanitarnog odgovora u 2019. potrebna su 162 miliona dolara, saopćila je Mueller, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom