Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 14:54 |

Sarajlić: Promjene vodstva zahtjevaju izmjene Pravilnika o radu Skupštine ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. februara (FENA) - Nakon uspostave nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, koju sada predvodi SDA, najavljena je rekonstrukcija i radnog predsjedništva Skupštine ZDK.

U sklopu nje najavljena je i smjena predsjedavajućeg Ismeta Sarajlića iz SBB-a te zamjenice iz reda Hrvata Sanje Renić iz Naše stranke, koji su na te pozicije izabrani glasovima zastupnika sedam stranka BH bloka, predvođenih SDP-om.

-Postupit ću, prvo moralno, onako kako mislim da treba. Drugo, postupit ću po instrukcijama svoje stranke. I treće, rekao sam da, u slučaju promjene parlamentarne većine, ne bježim od toga da me ova skupština smijeni, ali i da to mora biti u legalnoj proceduri - kazao je u izjavi za Fenu Sarajlić.

On napominje kako svoju poziciju, mada je kao predsjedavajući zakonski na to imao pravo, nije profesionalizirao, ali da nema namjeru i podnijeti ostavku.

-Nemam neki poseban interes, da se to ne bi shvatilo kao neka broba za fotelju. Ali, ono što želim, zbog budućih koji će ovdje biti, da napravimo Poslovnik o radu Skupštine ZDK u kojem više neće biti nikakvih dilema. Očito je da je on jako manjkav - smatra Sarajlić, koji dodaje da, nakon što su četiri zastupnika povukli potpise podrške za SDP-ovog kandidata za mandatara Mehmeda Bradarića, nisu dobili novi prijedlog za mandatara Vlade ZDK.

Međutim, to bi se vrlo brzo moglo promijeniti, jer je Klub Bošnjaka još prošle sedmice izvršio promjene u svom vodstvu, a danas su to učinili i zastupnici iz Kluba Hrvata. Pred početak sjednice, zastupnicima iz Kluba Hrvata obratio se i predsjedavajući Sarajlić.

-Rekao sam im da nisam osporio legitimitet klubova da mogu birati kandidate. To je, po meni, skroz legitimno, ali nisam siguran da li je, po sadašnjem Poslovniku i Ustavu ZDK, to i legalno.

Nakon što su to već jednom izabrali, da se na takav način poništi i biraju drugog, s obzirom da je sve te kandidate potvrdila Skupština, nije moguće. Bez obzira na promjenu parlamentarne većine - napominje Sarajlić, koji dodaje da je, po njemu, to sporno.

Sarajlić kaže kako ne mora značiti da je on i u pravu, ali uvažavajući legitimno pravo, jer su klubovi naroda inicijalno i bili predlagači kandidata koje je, kasnije, potvrdila Skupština.

-Potrebno je prethodno da se u Poslovnik o radu Skupštine ZDK ugradi da klubovi, koji su i predložili te kandidate, a u slučaju formiranja nove parlamentarne većine, mogu ih razrješiti te predložiti druge kandidate. U tom bi slučaju sve bilo transparentno i po zakonu - kaže Sarajlić, koji dodaje kako će i on, lično, dati podršku takvim izmjenama.

-Mislim da bi to svi podržali. Jer, nije ni moralno, ako si izgubio potporu kluba, da ostaneš na toj dužnosti - podvlači Sarajlić, koji dodaje kako je njegova obaveza da osigura zakonitost u radu svih skupštinskih tijela.

On najavljuje kako će do kraja sedmice održati sjednicu Kolegija, na kojoj bi zakazali novu redovnu sjednicu Skupštine ZDK, a koja bi bila održana do kraja naredne sedmice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'