Svijet     | 12.02.2019. 12:07 |

Shanahan u Iraku radi konsultacija o američkom vojnom prisustvu

FENA Internet

BAGDAD, 12. februara (FENA) - Vodeći zvaničnik Pentagona doputovao je u utorak u Bagdad kako bi se konsultovao s američkim vojnim zapovjednicima i čelnicima iračke vlade o budućem američkom vojnom prisustvu u Iraku.

Pat Shanahan, vršilac dužnosti ministra odbrane, izjavio je prije svoje nenajavljene posjete kako želi da iz prve ruke sazna o stanju iračke borbe protiv ostataka radikalne grupe Islamska država. Shanahan, koji je u prvoj posjeti Iraku, također će se sastati s premijerom Adel Abdulom-Mahdijem.

Obraćajući se novinarima prije odlaska iz Washingtona u nedjelju, Shanahan je odbio reći da li će predložiti slanje dodatnih američkih specijalnih snaga kako bi se ublažilo najavljeno povlačenje iz Sirije u roku od nekoliko sedmica.

SAD imaju oko 5.200 vojnika u Iraku koji obučavaju i savjetuju njegove snage sigurnosti, 16 godina nakon američke invazije na tu zemlju u kojoj je svrgnut Saddam Hussein.

Predsjednik Donald Trump uznemirio je Iračane u ovom mjesecu, rekavši da bi američke snage trebale koristiti svoje iračke položaje kako bi nadzirale susjedni Iran. To nije navedeni zadatak američke misije u Iraku, a irački zvaničnici izjavili su da Trumpov prijedlog krši irački ustav.

Shanahan je u ponedjeljak posjetio Afganistan, gdje se sastao s američkim vojnicima i predsjednikom Ashrafom Ghanjem, u jeku američkih insistiranja na mirovnim pregovorima s Talibanima. Trump je nagovijestio kako bi želio povući američke vojnike iz Afganistana nakon 18 godina rata, ali je Shanahan izjavio da nije izdao nikakvo naređenje za smanjenje broja vojnika.

Trump nije javno pozivao na američko povlačenje iz Iraka, iako je često nazivao invaziju iz 2003. godine kolosalnom greškom, i on tvrdi da SAD trebaju oduzeti iračku naftu kao obeštećenje te zemlje Washingtonu zbog uklanjanja Saddama s vlasti, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana