Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 12.02.2019. 11:59 |

EU pokrenula postupak privremene suspenzije trgovinskih povlastica za Kambodžu

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 12. veljače (FENA) - Europska unija je u ponedjeljak pokrenula postupak za privremenu suspenziju povlaštenog pristupa Kambodže tržištu EU-a u okviru trgovinskog programa "Sve osim oružja", priopćila je Europska komisija.

Nakon razdoblja pojačanog praćenja Europska komisija je zaključila da postoje dokazi o teškim i sustavnim kršenjima temeljnih ljudskih prava i prava radnika u Kambodži, posebno u pogledu prava na političko djelovanje, slobode okupljanja, izražavanja i udruživanja.

Ova odluka bit će objavljena u utorak, 12. veljače, u Službenom listu EU-a, čime će se pokrenuti postupak kojim se nastoji postići da Kambodža poštuje svoje obveze u okviru temeljnih konvencija UN-a i Međunarodne organizacije rada (ILO).

Samo pokretanje postupka privremenog opoziva carinskih povlastica ne podrazumijeva njihovo trenutačno oduzimanje već početak razdoblja intenzivnog praćenja i angažmana s ciljem poboljšanja situacije na terenu za lokalno stanovništvo. Krajnja mjera je suspenzija trgovinskih povlastica za Kambodžu.

Programom "Sve osim oružja" jednostrano se odobrava pristup Europskoj uniji bez carina i kvota za sve proizvode osim oružja i streljiva iz najmanje razvijenih zemalja svijeta.

Kambodža je u 2018. godini izvezla u EU robu u vrijednosti 4,9 milijardi eura, od čega je 99 posto bilo prihvatljivo za povlaštene carine. Najviše se izvozio tekstil i obuća, prehrambeni proizvodi i bicikla.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kambodžanski parlament odobrio sina dugogodišnjeg vođe za premijera

Premijera Kambodže će nakon 38 godina na vlasti naslijediti njegov sin

Istaknuti kambodžanski opozicionar Kem Sokha osuđen na 27 godina kućnog pritvora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel